U Sarajevu

Zaboravljeni rođendan: Dan kada je rođen Momo Kapor

Kultura / Knjige | 08. 04. 2015. u 19:45 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jedan od najpoznatijih srpskih književnika, pisac, slikar i novinar koji je neobičnom neposrednošću i lakoćom osvajao pažnju čitateljske publike, Momčilo Momo Kapor rođen je na na današnji dan, 8. travnja, prije 78 godina u Sarajevu.

Pažnju je plijenio pisanjem na rubu komentara i svakodnevnih refleksija o stvarnosti naših vremena i njihovih protagonista, piše Tanjug. Svojevrsni književni fenomen Mome Kapora prisutan je u književnosti više od tri desetljeća.

Kapor je diplomirao slikarstvo 1961. godine na beogradskoj Akademiji likovnih umjetnosti u klasi profesora Nedeljka Gvozdenovića. Pored velikog broja slika koje je ostavio, objavio je i veliki romana i zbirki priča.

Autor je i velikog broja dokumentarnih filmova i televizijskih emisija, a po njegovim scenarijima snimljeno je nekoliko dugometražnih filmova.

Neka od njegovih najpoznatijih djela su romani "Provincijalac", "Ada", "Zoe", "Od sedam do tri", "Zelena čoja Montenegra", "Posljednji let za Sarajevo", "Kronika izgubljenog grada", "Bilješke jedne Ane", "Hej, nisam ti to pričala".

Njegova djela su prevedena na francuski, njemački, poljski, češki, bugarski, mađarski, slovenski i švedski jezik.

Kapor je umro je u Beogradu 3. ožujka 2010. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close