Narodno pozorište

Vesna Šunjić: Moja nedovršena priča

Rijetka književna i životna ispovijest u Narodnom pozorištu Mostar
Kultura / Knjige | 26. 02. 2018. u 13:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 

Sutra, u utorak 27. 2. u 18 sati na Velikoj sceni Narodnog pozorišta Mostar bit će predstavljena knjiga Vesne Šunjić “Moja nedovršena priča”.

Jedinstvena prilika da se podsjetimo kako je modna konfekcija “Zlatka Vuković” iz Mostara i žena koja ju je stvorila, utjecala na svijet mode i mijenjala modnu scenu bivše Jugoslavije. “Zlatka Vuković” imala je fabrike u Mostaru, Jablanici i Posušju i proslavila modu Mostara.

Na promociji u Mostaru će biti i Ljiljana Perović, jedna od najpoznatijih manekenki 1970-ih i 1980-ih, koja će evocirati uspomene na doba velikih uspjeha i nagrada Vesne Šunjić. Vesna Šunjić i modna konfekcija “Zlatka Vuković” Mostar su tada proslavili i kao grad mode i glamura, izvoz je bio veliki, a program u Narodnom pozorištu Mostar bit će podsjećanje i na to vrijeme.

 Promocija knjige Vesne Šunjić prvorazredni je kulturni događaj: o knjizi će govoriti Nada Salom, Faruk Šehić, Minja Bojanić, Emil Karamatić i Goran Karanović; u programu promocije sudjeluju Aida Krehić (moderatorica), Jasmin Bašić, prvak Opere Narodnog pozorišta Sarajevo i Mustafa Šantić, profesor muzike, virtuoz na harmonici i izvrstan pjevač.

Knjigu je objavila izdavačka kuća Art Rabic iz Sarajeva, naslovnu stranicu potpisuje dizajner Dragan Stefanović. Nakon promocije u foajeu NPM-a slijedi druženje uz koktel, a ulaz na promociju je slobodan.

 Vesna Šunjić (Mostar, 1941.) u knjizi “Moja nedovršena priča” otkriva do sada nepoznato: iskreno i otvoreno piše o počecima modne konfekcije “Zlatka Vuković”, čiji je bila pokretač i direktor, o gradnji fabrika u Mostaru, Jablanici i Posušju, o počecima mode u bivšoj Jugoslaviji na koju je direktno utjecala, ali i o modi kao biznisu i važnom privrednom faktoru.

Za svoj je rad dobila brojna društvena priznanja, između ostalog i Majsku nagradu Privredne komore BiH 1977., 27-julsku nagradu 1986. godine, “Zlatni paun” 1981. za najboljeg kreatora godine, “Zlatna pupa”, nagrada Udruženja modnih radnika i Zagrebačkog velesajma... U knjizi otkriva nepoznate detalje, opisuje društveno – političke prilike i najavljuje i novu knjigu o svojim moskovskim godinama, kamo iz Mostara odlazi 1988.

 

Napominjemo i da večeras (ponedjeljak, 26.2.) u 20 sati na Velikoj sceni Narodnog pozorišta Mostar gostuje poznati bh. glumac Haris Burina sa svojom monodramom “Ćorkan”. Predstava je poklon publici za Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine i ulaz na predstavu je slobodan!

Kopirati
Drag cursor here to close