Grude

Održana prva korizmena tribina u Gorici

Roman fra Ante Marića, koji je predstavljen, nosi, dakle, naslov: „Plaču li jeleni?“
Kultura / Knjige | 24. 02. 2018. u 21:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Gorici u staroj kapeli, u petak 23. veljače 2018. održana je prva korizmena tribina u organizaciji Bratovštine sv. Stjepana Prvomučenika Gorica-Sovići. Bratovština od svog osnutka angažmanom svoje Molitveno-liturgijske sekcije, kao i sih ostalih članova, organizirala je razne tribine za mlade, a evo već šesnaestu godinu zaredom i korizmene tribine koje su obogaćenje duhu svima koji su ih posjećivali i posjećuju, priopćeno je.

Ova prva korizmena tribina i večer bila je iz dva dijela. U prvom dijelu je predstavljen roman fra Ante Marića „Plaču li jeleni?“, a u drugom dijelu je otvorena izložba slika i slike su prodavane u humanitarne svrhe. One su iz fundusa Bratovštine i dar su umjetnika koji su svoje slike dali u humanitarne svrhe kao i slike s Likovne kolonije u čast Zvonku Bušiću Taiku koja je održana prošle godine u rujnu mjesecu u Gorici!

Roman fra Ante Marića, koji je predstavljen, nosi, dakle, naslov: „Plaču li jeleni?“ To je potresna priča iz tužne povijesti Hercegovine i gladi koja je tih godina Prvog svjetskog rata nemilo kosila ljude u Hercegovini. Priča je o ljubavi i obitelji, o fratru i narodu. O fra Didaku Buntiću i gladnoj djeci, i nesretno-sretnim obiteljima i usudu njihove djece koje su fratri vlakom iz Mostar odvezli u Slavoniju, a Slavonci širokogrudno primili izgladnjelu djecu!

U prepunoj Galeriji u Gorici svi su velikim pljeskom pozdravili fra Antu Marića, dugogodišnjeg župnika ove župe u također teškim vremenima Domovinskog rata i poraća. On je u Gorici bio od 1991. do 2000. godine zajedno s fra Vinkom Mikulićem. S fra Antom su roman predstavili u ime nakladnika izdavačke kuće „Naša ognjišta“ fra Gabrijel Mioč iz Tomislavgrada. Predstavljač je bio i župnik župe Međugorje fra Marinko Šakota, koji je u novije vrijeme puno učinio da se oživi uspomena na fra Didaka Buntića, velikog fratra i svećenika koji je u vihoru 1. Svjetskog rata spasio više od 17.000 gladne djece odvevši ih u Slavoniju i tako ih vratio u život iz sigurne smrti od gladi.

Za pomoć obitelji Plavčić iz Bosanskog Grahova organizirana je humanitarna akcija - prodaja slika iz fonda Bratovštine, koja je za cilj imala pomoći u rekonstrukciji i dogradnji obiteljske kuće samohranog oca Viktora  i njegovih pet maloljetnih sinova.

Također jedan dio sredstava od prodaje slika, prema riječima predsjednika Bratovštine Dragana Prlića, bit će za obitelj koja je izgubila dvoje djece, a ta obitelj je također iz župe don Davora Klečine koji je župnik u Drvaru i Bosanskom Grahovu!

Predsjenik Bratovštine Dragan Prlić je između ostaloga kazao: ''Evo, dragi prijatelji, upravo u ovo korizmeno vrijeme Bog nas poziva da budemo milosrdna srca, da kruh svoj s gladnima dijelimo. Da pomognemo sirotinji, Bog će nas nagraditi vječnom nagradom. Bratovština Vas poziva da  kupite sliku, time u svom domu uljepšate prostor, a istovremeno učinite veliko djelo ljubavi i pomognete da i obitelj Plavčić, naša braća po vjeri i narodnosti, žive u uvjetima ljudske prirode i uljudbe, dostojne života čovjeka i obitelji! Don Davor Klečina, njihov župnik, s kojim sam se čuo proteklih dana zahvaljuje svima za ova naša djela ljubavi i milosrđa. Hvala Vam od srca u ime pogođenih obitelji i u ime Bratovštine sv. Stjepana Prvomučenika Gorica-Sovići za svaku vašu pomoć!“

Sve su slike i knjige prodane. Program je lijepo vodila Matea Prlić koja je pozvala na sljedeću tribinu u Gorici, i to u sljedeći petak, 2. III. 2018. u 20 sati u Staroj kapeli u Gorici bit će korizmena tribina hrvatskog branitelja Vilima Karlovića kao svjedočanstvo prema svojoj knjizi Preživio sam Vukovar i Ovčaru. Teme o kojima će autor govoriti su žrtva, molitva i oprost.

 

Kopirati
Drag cursor here to close