Potvrdio načelnik općine

Uskoro počinje izgradnja replike rodne kuće Branka Ćopića

Kultura / Knjige | 08. 11. 2017. u 19:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Načelnik općine Krupa na Uni, Mladen Kljajić izjavio je danas Srni da očekuje kako će uskoro početi izgradnja replike rodne kuće književnika Branka Ćopića u Hašanima budući da je 26.000 eura, donacija Vlade Azerbejdžana, prebačeno na račun izvođača radova.

"Na račun izvođača radova prebačeno je 26.000 eura donacije Vlade Azerbejdžana i prva faza može početi. Prvi put danas možemo reći da radovi počinju", rekao je Kljajić nakon sastanka sa Mevludinom Bećirovićem, predstavnikom firme "Benkos Bosna" iz Doboja koja će izvoditi radove.

Kljajić je rekao da nedostaje još 10.000 KM za radove i 11.000 KM za PDV, te naveo da će preostala sredstva osigurati kabinet srpskog člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića i općina, a bit će tražena i pomoć donatora.

Bećirović je rekao kako radovi mogu početi, a njihov intenzitet će diktirati vremenske prilike.
Naveo je da će za izgradnju biti korišteno više od 90 posto autentičnog materijala.

Danas je rečeno i da je u prvoj fazi predviđena izgradnja replike rodne kuće Branka Ćopića, a u drugoj fazi uređenje okolnog prostora.

Skupština općine Krupa na Uni prihvatila je 27. rujna donaciju Veleposlanstvo Azerbejdžana od 26.000 eura za izgradnju replike rodne kuće književnika Branka Ćopića.

Veleposlanstvo Azerbejdžana prvi put se zvanično obratila općini Krupa na Uni dopisom u srpnju sa obavještenjem da je napravljena procjena vrijednosti projekta od 26.000 eura, te da je kompanija "Benkos Bosna" spremna da započne realizaciju projekta.

Podsjećamo, da je Vlada Azerbejdžana osigurala 80.000 KM za obnovu kuće Branka Ćopića zahvaljujući posredovanju predsjedavajućeg Predsedništva BiH Mladena Ivanića. Međutim, od posjete predstavnika Azerbejdžana i Ivanića Hašanima, glavni akteri, koji su uključeni u obnovi Ćopićeve kuće, nikada nisu sjeli za stol kako bi se vidjelo u kojoj je fazi projekt, piše istinito.com.

Iz Zavičajnog društva “Branko Ćopić” iz Hašana za ''EuroBlic'', prije četiri mjeseca su naveli da su ogorčeni odnosom lokalne zajednice prema liku i djelu Ćopića. Predsjednica UO ovog društva Dušanka Dakić tada je rekla da je kuća trebala odavno biti obnovljena.

''Nas nitko ništa nije pitao. Nismo uključeni u taj projekt. Pogledajte, Hašani su pustoš umjesto da sve vrvi od djece iz RS, koja bi trebala dolaziti na Ćopićeve staze i tu učiti lektiru'', tada je istaknula Dakićeva.
Tvrdi da je na obilježavanju 33 godine od smrti Ćopića u Hašanima, ove godine bilo prisutno desetak ljudi i da je to dokaz odnosa lokalne vlasti prema legendarnom Ćopiću.

Hašanci smatraju da Branko od sadašnjih deogađanja u rodnim Hašanima, koji su mu bili inspiracija za književna djela, ne bi mogao pisati komediju. Tvrde da bi to bila drama sa tragičnim završetkom.

Kopirati
Drag cursor here to close