Mediteranski festival knjige

Jo Nesbø zvijezda festivala, Hercegovina glavna tema

Najveća zvijezda MFK-a planetarno je popularni norveški pisac krimića Jo Nesbø, a posebna je tematska cjelina Hercegovina.
Kultura / Knjige | 07. 05. 2018. u 08:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U srijedu, 9. svibnja 2018., u Splitu će se, u nazočnosti Ministrice kulture Republike Hrvatske Nine Obuljen Koržinek i dogradonačelnice Splita Jelene Hrgović, svečano otvoriti drugi po redu Mediteranski festival knjige (MFK).

Pet festivalskih dana donijet će raznovrstan program za sve uzraste i područja interesa: od dječjih poučnih i kreativnih radionica, predstava i promocija knjiga do programa za odrasle posjetitelje, koji će obuhvatiti druženja s autorima, predstavljanja autora, institucija i knjiga – proze, poezije i publicistike – zanimljive panel diskusije, izložbu, i večernji zabavni program, koji će se sastojati od storytellinga, koncerta, čitanja, cabareta.

Za sve posjetitelje ULAZ JE SLOBODAN, i to u srijedu, četvrtak i nedjelju od 10 do 20 sati, a u petak i subotu od 10 do 21 sat, a knjige će se prodavati s popustom do čak 70 %. Izbora neće manjkati, s obzirom da je i ove godine sudjelovanje na Festivalu potvrdilo više od 70 nakladnika, koji će zainteresiranima ponuditi više od 10 000 naslova.

Najveća zvijezda MFK-a planetarno je popularni norveški pisac krimića Jo Nesbø, koji će predstaviti svoj novi roman ''Macbeth'', a festivalski program osim njega uključuje promociju još 24 nove knjige.

Posebna je tematska cjelina Hercegovina: njezina zemljopisna blizina i pripadnost mediteranskom krugu temelj su nastojanja organizatora MFK-a da tu regiju, čija je suvremena književna, umjetnička i kulturna produkcija nedovoljno poznata hrvatskoj publici, približi posjetiteljima te time potakne stvaranje i učvršćivanje trajnih kulturnih veza između Dalmacije i Hercegovine.

Hercegovini će biti posvećene dvije panel diskusije: ''Veselko Koroman – klasik iz Hercegovine'', u kojoj će sudjelovati Tonko Maroević, Mile Stojić i Ivan Vukoja, kao i ''Hercegovina. Nova paradigma'' uz sudjelovanje Ive Lučića, Ivana Vukoje, Dragana Markovine i Slavka Kozine.

Osim toga, publici MFK-a predstavit će se Akademija likovnih umjetnosti Široki Brijeg i filmski festivali West Herzegowina Fest i Mediteran Film Festival, a od promocija ih očekuju pjesničke zbirke znamenitoga autora Mile Stojića (''Himna poraženih'') i mostarskih pjesnikinja Anite Pajević (''Perlinov šum'') i Senke Marić (''Do smrti naredne''), publicistička knjiga Ivice Musića ''Geniji, varalice i oni treći'' kao i dvostruka promocija Almina Kaplana, koji će predstaviti roman ''Trganje'' i pjesničku knjigu ''Mostarska zbirka''.

MFK želi biti pristupačan svim građanima te je zbog toga za osobe s invaliditetom kao i osobe s dječjim kolicima osigurana rampa za lakši pristup dvorani. U tom duhu organizirana je i panel diskusija o Brailleovu pismu.

Sve informacije i detaljni program MFK-a s rasporedom radionica dostupni su na mrežnoj stranici www.mfk.hr, a objavljuju se i na Facebook stranici Festivala https://www.facebook.com/mfksplit/.

Kopirati
Drag cursor here to close