Autor Discworlda

Umro Terry Pratchett, britki i najprodavaniji britanski um

Kultura / Knjige | 13. 03. 2015. u 07:52 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Britanski pisac humoristične fantastike i autor serijala knjiga Discworld, Terry Pratchett umro je u 66 godini, osam godina nakon što mu je dijagnosticirana Alzheimerova bolest.

Sir Terry je preminuo u svom domu, okružen članovima obitelji.

Obožavatelji će ga pamtiti po serijalu humoristične fantastike o Discworldu koji čini više od 40 knjiga. Tijekom karijere napisao ih je više od 70.

Rijedak oblik Alhzeimerove bolesti dijagnosticiran mu je 2007., no unatoč tomu on je nastavio pisati. Zadnju knjigu iz serijala završio je i objavio prošle godine.

"Svijet je izgubio jednog od svojih najbritkijih umova", rekao je izdavač Larry Finlay iz izdavačke kuće Transworld Publishers.

"Kroz više od 70 knjiga Terry je obogatio naš planet kao malo tko prije. Svi koji su čitali njegove knjige znaju da je Discworld bio njegovo oruđe satire prema svijetu. Pisao je briljantno i vješto, duhovito i inovativno", kazao je Finlay, dodavši da se s bolešću nosio javno i hrabro.

Kraljica Elizabeta II. 2009. proglasila ga je vitezom za postignuća u književnosti, a poznato je i da je bio gorljiv zagovornik prava na potpomognutu smrt, iako izdavači kažu da nije počinio samoubojstvo.

Pratchett je bio jedan od najprodavanijih engleskih autora devedesetih godina. Prodao je više od 85 milijuna knjiga.

Kopirati
Drag cursor here to close