Kulenović

Ne pomišljam da me Nobelova nagrada može zapasti

Kultura / Knjige | 13. 03. 2015. u 07:34 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ne pomišljam da me Nobelova nagrada može zapasti, ali mi je vrlo drago što su me kolege kandidirale. Sretan sam'', rekao je profesor i književnik Tvrtko Kulenović ovogodišnji je bh. kandidat za prestižnu Nobelovu nagradu.

U razgovoru za Dnevni avaz Kulenović je rekao kako iz svoje kuće u Sarajevu nije izašao gotovo deset godina, jer je bolestan.

''Ne mogu ni od kreveta do trpezarije'', rekao je ali i potvrdio kako nije prestao pisati.

''Ja vam se u tehniku ne razumijem, pišem rukom, a ruka mi drhti. Pišem eseje i kraće tekstove. Pišem o umrlim prijateljima, o dragim ljudima, a ima ih mnogo'', rekao je.

Aktualnu situaciju u BiH prati putem televizije i kaže kako nije zadovoljan i, iako je više pesimista nego optimista kada je riječ o budućnosti, tvrdi kako bi nam moglo biti bolje kada bismo se oslobodili nekih naših osnovnih opsesija.

''Pitanje je kako, jer nismo tu samo mi krivi. Naše osnovno stanje je da smo podijeljeni i ono nikako ne može biti dobro. Svijet ima želju da nas tako i zadrži, njima to odgovara. Kod nas je institucionalna kultura uništena. To što je Zemaljski muzej zatvoren je strašno i nepojmljivo, ali i druge institucije kulture ne znam kako žive. Ignoriranje kulture dolazi od ignoriranja građana, odnosno ignoriranja ljudskog, socijalnog i ekonomskog stanja. Nesumnjivo je da ima i prečih stvari od kulture, ali budući da ni one ne funkcioniraju, onda je logično da se ne daje ni za institucije kulture'', rekao je Kulenović, kojeg su Filozofski fakultet u Sarajevu i časopis Sarajevske sveske kandidirali za Nobelovu nagradu za književnost, koja se dodjeljuje u prosincu.

Kopirati
Drag cursor here to close