Predstavljanje knjige

U Mostaru pojašnjeno kako je operirala UDBA

Organizator predstavljanja bili su Središte HSK za istraživanje posljedica totalitarizma u BiH te Ogranci Matice hrvatske Vinkovicima i Čitluku.
Kultura / Knjige | 29. 04. 2023. u 09:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mostarska publika pokazala je veliko zanimanje za knjigu ''Kako je operirala Udba? Operacija Paromlin i sudbina Vinka Markovića'', autora Josipa Mihaljevića, koja je objavljena u izdanju Hrvatskog instituta za povijest iz Zagreba i Ogranka Matice hrvatske u Vinkovcima.

Knjigu su predstavili dr. sc. Dražen Švagelj, predsjednik Ogranka Matice hrvatske Vinkovci, dr. sc. Miroslav Akmadža, ravnatelj Hrvatskog instituta za povijest u Zagrebu, dr. sc. Ivica Lučić, povjesničar, te dr. sc. Josip Mihaljević, autor, a goste je predstavila i program moderirala književnica Anita Martinac.

''Vinko Marković mogao je biti svatko. Njegova sudbina je ilustrativan primjer za objasniti kako je operirala Udba, odnosno Služba državne sigurnosti (SDS), kako se ta politička policija zvala nakon organizacijskih promjena 1966. godine. Sudbina Vinka Markovića posebno je zanimljiva i zbog toga jer se nije radilo o čovjeku kojemu se mogla pripisati etiketa hrvatskoga nacionalista, poimanje ekstremnog nacionalista, kako će ga okvalificirati Udbini istražitelji. Kroz slučaj Vinka Markovića može se mnogo toga reći i o arhivskom gradivu oko kojega se gotovo tri desetljeća prečesto lome koplja. Knjiga je koncipirana kao prikaz djelovanja SDS-a i jugoslavenskoga represivnog aparata kroz sudbinu jednog pojedinca. Temelji se na obilnom arhivskom gradivu koje je tek odnedavno postalo dostupno istražiteljima. Operacija Paromlin vezana je za slučaj eksplozije u Paromlinskoj ulici u Zagrebu u rujnu 1975. godine i to kao neuspjelom pokušaju atentata na predsjednika Jugoslavije Josipa Broza Tita'', pročitano je u uvodu programa, a predstavljači su govorili o samoj ideji nastanka knjige i što je sve obrađeno kroz proces nastajanja djela.

Organizator predstavljanja bili su Središte HSK za istraživanje posljedica totalitarizma u BiH te Ogranci Matice hrvatske Vinkovicima i Čitluku.

Knjiga će se uskoro moći nabaviti u knjižari Logoviti za sve one koji nisu uspjeli ugrabiti svoj primjerak jer je zainteresiranost bila velika.

O autoru

Dr. sc. Josip Mihaljević je na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta u Zagrebu 2015. godine obranio doktorsku disertaciju Odnos vlasti i pojedinca u Hrvatskoj od 1958. do 1972.

Primarno područje znanstvenog interesa mu je hrvatska i jugoslavenska povijest druge polovice 20. stoljeća, s posebnim naglaskom na teme iz društvene povijesti, te povijest komunizma i teorija totalitarizma. Radio je kao vanjski suradnik (istraživač) u Hrvatskom državnom arhivu u Zagrebu, te kao suradnik na izradi Hrvatskog biografskog leksikona pri Leksikografskom zavodu Miroslav Krleža.

Zaposlen je na Hrvatskom institutu za povijest sa zvanjem višeg znanstvenog suradnika, a također sudjeluje u radu više znanstvenih projekata. Sudjelovao u uređivanju Časopisa za suvremenu povijest, časopisa Pilar: časopis za društvene i humanističke studije. Također bio je vanjski suradnik Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, predaje na Hrvatskom katoličkom sveučilištu u Zagrebu na kojem izvodi kolegij Ideologija i praksa komunizma u povijesnoj perspektivi.

Voditelj emisije „Povijesne kontroverze” na Trećem programu Hrvatskoga radija za koju je 2019. nagrađen nagradom „Vjekoslav Klaić“ za popularizaciju povijesti koju zajednički dodjeljuju Društvo za hrvatsku povjesnicu i Hrvatski nacionalni odbor za povijesne znanosti.

Autor je knjige Komunizam i čovjek: odnos vlasti i pojedinca u Hrvatskoj od 1958. do 1972. (Zagreb, 2016.) za koju je nagrađen Državnom nagradom za znanost za znanstvene novake te nagradom Društva sveučilišnih nastavnika i drugih znanstvenika u Zagrebu. Dobitnik je i nagrade „Dr. Tomislav Markus” za novaka godine (2014.) Hrvatskog instituta za povijest.

Član je Društva za hrvatsku povjesnicu i Hrvatskog nacionalnog odbora za povijesne znanosti. Godine 2022. objavio je i knjigu Kako je operirala Udba? Operacija 'Paromlin' i sudbina Vinka Markovića.

Kopirati
Drag cursor here to close