Tko to tamo piše?

Srbija na nogama - Neviđena 'prevara' u književnosti

Iako je objavila niz knjiga koje su i nagrađivane, ispostavilo se da autorica uopće ne postoji…
Kultura / Knjige | 29. 11. 2023. u 10:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ovih dana (književna) javnost u Srbiji priča o književnoj prevari kakva se ne pamti.

Nedavno je Izdavačka kuća "Plato" objavila knjigu "Po zanimanju: Ana Miloš" u kojoj autor piše o prevari koju je napravio objavivši knjigu u Srbiji pod imenom ženske osobe koja ne postoji.

Svježina stila

No, ispostavilo se da iza ove knjige, kao i niza drugih knjiga za koje je dobivao i književne nagrade, stoji pisac Miloš K. Ilić.

On je, lažno se predstavljajući, objavio nekoliko izdanja za različite izdavače, a najpoznatije je „Kraj raspusta i druge priče“ (2020). U cijelom procesu pomagala mu je prijateljica pod imenom Marija, koja se u medijima i pred izdavačima predstavljala kao Ana Miloš.

Ona je išla po emisijama, komunicirala putem mreža, uzimala nagrade, a čak se pojavljivala i na književnom festivalu Krokodil, na Interliberu a njezini radovi objavljivani su u časopisima među kojima je Express u kojem se objavljuju sva važna imena regionalne književne scene.

Anu Miloš nazivali su ''autentičnim novim glasom na književnoj sceni Srbije'', te hvalili njezinu vještinu pisanja i svježinu stila.

Površnost

Miloš K. Ilić, je kao Ana Miloš, do sada objavio zbirku priča „Kraj raspusta“ (2019) i zbirku poezije „Govori grad“ (2020). Dobitnik je, kao Ana Miloš, nagrada „Miodrag Borisavljević“ (2016) i „Đura Đukanov“ (2019). Zbirka „Kraj raspusta“ našla se u širem izboru za Andrićevu nagradu, kao i u užem izboru za nagradu „Edo Budiša“.

Autor u novoj knjizi opisuje kompletan „performans“ sa objavljivanjem knjiga u Srbiji pod lažnim imenom Ana Miloš, za portal Nova.rs rekao je kako je cijela priča počela kao književni eksperiment.

''Htio sam se poigrati površnošću 'srpske' 'književne' 'scene', kao i njenim gospodarem – tržištem. Ali ta površnost je u dodiru s neoliberalnim svođenjem književnosti na čist proizvod, koji se ili prodaje ili ne prodaje (i to mu jedino određuje vrijednost), poprimila razmjere o kojima nisam mogao ni sanjati'', naveo je Miloš K. Ilić.

Kaže da, što je dalje išao, ''to je bilo sve površnije, sve besmislenije, sve više svedeno na goli profit i korist''.

Savršeno dijete

''U vremenu kad je srpski intelektualni diskurs opterećen riječju 'simulakrum', a samo pet-šest godina pošto je riječ 'post-istina' bila riječ godine, mislim da je moja kreacija savršeno dijete takvog doba. Ana Miloš je prva prava građanka 21. stoljeća'', rekao je Ilić.

Miloš K. Ilić koji se predstavlja pod svojim pravim imenom, rođen je 1987. godine, u Pančevu. U rodnom gradu je pohađao osnovnu i srednju školu. Studirao je dramaturgiju na FDU. Izdao je zbirke pripovijedaka „Priče o pivu“ (Laguna, 2008) i „Umorni kao psi“ (Partizanska knjiga, 2017) za koju je dobio i nagradu „Edo Budiša“ (2018).

Knjiga „Po zanimanju: Ana Miloš“ koja je izašla prije nekoliko dana, predstavlja, kako se kaže „biografsku ispovijest“:

''Mi smo uglavnom predstava koju drugi imaju o nama, svoji smo samo sami sa sobom, i to možda, ponekad, u izuzetnim prilikama. Međutim, u slučaju Ane Miloš takav zaključak ipak ima drugačije značenje. Svi ti ljudi zaista jesu uspjeli da od nekoga tko u stvari ne postoji naprave osobu od krvi i mesa, koja pokreće tu krvavu mašinu'', kaže se u opisu ovog neobičnog djela.

Kopirati
Drag cursor here to close