Preplitanje fikcije i stvarnih događaja

Objavljen roman "Matijino stoljeće rata" autora Ivana Šimića

Autor donosi svjedočanstva o ljudima i događajima u zaista širokom vremenskom i prostornom obuhvatu, čime tragičnu sudbinu naslovne junakinje Matije uvjerljivo smješta u povijesni kontekst koji je tu sudbinu zapravo presudno i odredio.
Kultura / Knjige | 24. 10. 2023. u 00:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Grude.com /  "Matijino stoljeće rata", prvi je roman Ivana Šimića

Iz tiska je izišao roman "Matijino stoljeće rata", autora Ivana Šimića.

Ova knjiga, objavljena u nakladi Despot infinitusa iz Zagreba, nastala je prema rukopisu koji je ušao u finale najvećeg hrvatskog natječaja za najbolji neobjavljeni roman godine.

Preplitanjem fikcije i stvarnih događaja, ne mareći za književno-teorijske zakonitosti i krute žanrovske kalupe, autor donosi svjedočanstva o ljudima i događajima u zaista širokom vremenskom i prostornom obuhvatu, čime tragičnu sudbinu naslovne junakinje uvjerljivo smješta u povijesni kontekst koji je tu sudbinu zapravo presudno i odredio.

Dirljiva je to priča o ženi koja je preživjela čak tri rata, izgubivši u svakom od njih nekoga od svojih najrođenijih.

Matija, natkrovljujući lik romana, rođena je 1912. godine. Toj je ženi u prvome od njena tri rata ubijen otac, u drugome joj je ubijen muž, a u trećemu sin i unuk. Matija je umrla 1995. godine, nakon svih tih tragedija kroz četiri generacije.

Ivan Šimić rođen je 1964. godine u Dragićini pored Gruda. Nakon što je 1989. diplomirao na FESB-u u Splitu, po povratku u svoje mjesto radio je neko vrijeme kao srednjoškolski profesor.

Pred sami rat sa skupinom je prijatelja pokrenuo lokalnu radijsku postaju, a nekako u isto vrijeme u mjesečniku "Hrvatska gruda" objavljeni su i njegovi pisani 'rani radovi'.

Kasnije je u godišnjaku grudskog ogranka Matice hrvatske povremeno objavljivao putopise i kratke priče. Godine 2013. u nakladi Despot infinitusa iz Zagreba objavljena je zbirka njegovih kolumni pod imenom "Hercegovac s razlogom".

Poslije rata, pa sve do danas, vodi privatnu informatičku tvrtku Hertronic d.o.o. u Grudama.

Kopirati
Drag cursor here to close