Mostarsko ljeto

Promoviran Paradox Mortem autora Edina Smailovića

U Narodnoj biblioteci Mostar, a u okviru manifestacije ''Mostarsko ljeto'', sinoć je upriličena promocija zbirke poezije pod nazivom Paradox Mortem autora Edina Smailovića.
Kultura / Knjige | 22. 07. 2023. u 07:42 Bljesak.info
Knjiga pod feral: Edin Smailović

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Narodnoj biblioteci Mostar, a u okviru manifestacije ''Mostarsko ljeto'', sinoć je upriličena promocija zbirke poezije pod nazivom Paradox Mortem autora Edina Smailovića. Knjiga je do sada imala nekoliko promocija u Crnoj Gori i regiji, ali ovo je prvi put da je predstavljena u BiH i to baš u gradu na Neretvi.

Video: Knjiga pod feral: Edin Smailović

''Prije svega, drago mi je što sam u Mostaru. Meni je, zaista, Mostar najdraži grad u BiH. Drago mi je da imam priliku svoju najnoviju knjigu poezije, koja je izašla prošle godine, predstaviti mostarskoj publici. Također, drago mi je što će na taj način Bijelo Polje, grad iz kojeg dolazim, i Crna Gora, zemlja iz koje dolazim, biti predstavljeni na kulturnoj manifestaciji 'Mostarsko ljeto' i biti dio ovog programa'', ističe autor knjige Edin Smailović te navodi kojim se temama kroz poeziju bavi.

''Moja poezija se, uglavnom, reflektira na našu aktualnu stvarnost koja nije baš nešto vesela, ali ima tu malo i nekih optimističnih tonova“.

Direktor Narodne biblioteke Mostar Omer Mičijević poželio je dobrodošlicu gostima iz Crne Gore te je naglasio značaj književnosti u povezivanju ljudi.

''Našim dragim gostima želim dobrodošlicu u grad svjetlosti, kako je rekao Andrić, ono što vas u Mostaru probudi je svjetlost, a ne zvuk, u grad umjetnosti, ne samo književnosti, nego općenito umjetnosti. Ono što je najvrijednije u svemu ovome jeste da nas književnost povezuje, da je književnost taj most koji pomaže da ljudi izvuku iz sebe ono najbolje što imaju te da na taj način poprave međuljudske odnose“, zaključio je Mičijević.

O knjizi je osim autora govorio i književnik Asmir Kujović, dok je moderator promocije bila Alema Omerika. Stihove je čitala Anisa Mujić, dok je u glazbenom dijelu promocije nastupila Anela Čindrak.

Naredni sadržaj u okviru Mostarskog ljeta na rasporedu je u nedjelju, 23.07., kada će na platou Centra za kulturu Mostar biti upriličen koncert pod nazivom ''Naših zlatnih 25 godina'' Umjetničkog društva ''Mostarske kiše'', sa početkom u 21 sat.

Foto: PR / Promocija zbirke poezije Edina Smailovića
Kopirati
Drag cursor here to close