Centar za kulturu

Promocija knjige ''Ilahinama'' u Mostaru

''Ilahinama'' je prvo autentično djelo Feriduddina Attara.
Kultura / Knjige | 12. 04. 2022. u 09:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Promocija knjige ''Ilahinama'' autora Feriduddina Attara u prijevodu dr. Mubine Moker bit će upriličena u četvrtak, 14. travnja, u 14.00 sati, u mostarskom Centru za kulturu.

''Ilahinama'' je prvo autentično djelo Feriduddina Attara koje je prevedeno sa izvornika na perzijskome jeziku, a realizacija ovog projekta, po riječima prevoditeljice Moker, trajala je punih sedam godina.

Posebno je važno spomenuti i veliki trud koji je u upjevavanje Ilahiname uložio Hadžem Hajdarević, koji je svojim poetskim umijećem pokazao svu leksičko-semantičku raskoš bosanskoga jezika na kojem je moguće iskazati najprofinjenije sufijske neizrecivosti.

Faridudin Atar, mistički pjesnik iz 12. stoljeća, smatra se, uz Dželaludina Rumija, najvećim sufijskim pjesnikom perzijskoga kulturnoga kruga. Rođen je početkom 12. stoljeća u okolici Nišapura, grada na sjeveroistoku Irana. Pravo mu je ime Abu Hamid Muhamad bin Ibrahim, a poznat je pod imenom Atar, što na perzijskom znači apotekar. Slovio je za najučenijeg čovjeka svoga doba i iza sebe je ostavio oko dvjesto tisuća stihova i nešto proze.

Pozdravne riječi na mostarskoj promociji će uputiti Mohammad Hossein Ansari, Konzul za kulturu Veleposlanstva Islamske Republike Iran u Bosni i Herecgovini. Prisutnima će se, uz prevoditeljicu dr. Mubinu Moker obratiti i mr. Amar Imamović te mr. Benjamin Mušinović. Moderator promocije će biti dr. Dario Terzić.

''Ilahinama'' je najnovije izdanje Izdavačkog centra El-Kalem i Naučnoistraživačkog Instituta Ibn Sina.

Kopirati
Drag cursor here to close