Povodom Dana neovisnosti BiH

Mostar - Održana promocija edicije "Historija Bosne i Hercegovine"

Edicija "Historija Bosne i Hercegovine" koja je predstavljena u Mostaru sastoji se od šest tomova, što je oko 2.250 stranica.
Kultura / Knjige | 27. 02. 2024. u 13:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povodom Dana neovisnosti Bosne i Hercegovine, Arhiv Hercegovačko-neretvanskog županije i Fakultet Humanističkih nauka Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru organizirali su predstavljanje edicije: "Historija Bosne i Hercegovine".

Edicija je predstavljena u sali Amfiteatra Fakulteta humanističkih znanosti Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru u utorak 27. veljače 2024.

Multidisciplinarni pristup

Riječ je o generacijskom projektu, kako ga autori nazivaju, na kojem su aktivno radili posljednje dvije i pol godine, a posebna vrijednost djela je svakako to što su ga pisali domaći autori, odnosno 47 doktora znanosti, devet urednika, a stručno mišljenje na rukopis dalo je 11 recenzenata.

Enes Dedić, viši znanstveni suradnik u Institutu za historiju Univerziteta u Sarajevu kaže da motiv za stvaranje ovog projekta dolazi od činjenice da do sada ''nije postojala institucinalna, sveobuhvatna povijest BiH''.

Foto: Bljesak.info / Održana promocija edicije "Historija Bosne i Hercegovine"

''Ranije je napisana od strane profesora s Filozofskog fakulteta i Instituta za historiju u tijeku ratnih događanja, i to je jedna kraća povijest BiH koja obuhvata okvire do kraja Drugog svjetskog rata'', rekao je Dedić.

Napominje da se radi o multidicsiplinaronom pristupu projektu.

''Razlika između ovih djela i nekih ranijih pisanja i pokušaja da se napiše povijest BiH, jeste korištenje napomena za svaku tvrdnju autora'', podcrtao je Dedić.

Šest tomova povijesti Bosne i Hercegovine

Ukupno je objavljeno šest tomova povijesti BiH, koji obuhvataju dijelove od najstarijih informacija tada dostupnih o Bosni i Hercegovini, pa do 1995. godine, a obuhvaćeni su i neki procesi nakon toga.

Dedić je kazao i da je prvi tiraž bio 500 primjeraka te da je već rasprodan.

Edicija se sastoji od šest tomova (oko 2.250 stranica) naslovljenih: "Prostor Bosne i Hercegovine u prahistoriji i antici, "Srednjovjekovna Bosna", "Bosna u osmansko doba", "Bosna i Hercegovina u austrougarsko doba", "Bosna i Hercegovina u 20. stoljeću (1918-1945) i "Bosna i Hercegovina u 20. stoljeću (1945-1995)".

Foto: Bljesak.info / Održana promocija edicije "Historija Bosne i Hercegovine"

Amir Kadribegović, direktor Arhiva HNŽ a koji je ujedno organizator promocije - napomenuo je kako Arhiv ove godine obilježava 70. godina rada i postojanja, te da su tim povodom pripremili poseban program rada koji obuhvata devet sadržaja u 2024. godini.

''Od toga dvije promocije, dvije arhivske izložbe, jednu znanstvenu konferenciju, okrugli stol, izdat ćemo monografiju Arhiva, planiramo raditi i reizdanje knjige koju je Arhiv uradio 1998. godine i imat ćemo na kraju tradicionalno obilježavanje Arhiva i arhivske službe'', zaključio je Kadribegović.

Kopirati
Drag cursor here to close