O carstvu u kojem žene nisu imovina

Objavljena je prva knjiga Salmana Rushdieja nakon napada prošle godine

Rushdieju su mnogo puta prijetili smrću otkad je 1989. godine ajatolah Homeini, njegov roman "Sotonski stihovi" proglasio svetogrđem te izdao fetvu.
Kultura / Knjige | 31. 01. 2023. u 08:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Victory City", novi roman indijsko-britansko-američkog pisca Salmana Rushdieja, poznatog po kombinaciji magijskog realizma i povijesne fickije, u središte priče postavlja devetogodišnju Pampu iz južne Indije četrnaestog stoljeća te dvostoljetno carstvo, "svjetsko čudo" koje će postati dio njene sudbine. 

"Victory city" o carstvu u kojem žene nisu tretirane kao pokretna imovina 

Pampa će Hukki i Bukki, dvoma pastirima u prolazu, povjeriti zadatak da posebno sjeme prospu na mjestu gdje je umrla njena majka, a potom će iz njih procvasti palače, hramovi i drugi dijelovi grada Bisnage te se pojaviti i njegovi prvi stanovnici.

Nastat će, priča božica, "velebni grad, svjetsko čudo, carstvo koje će trajati više od dva stoljeća", u kojem se žene ne smiju tretirati kao pokretna imovina, piše Time, no "njezine su ideje ispred svog vremena", reče kasnije kralj Pampi.

Foto: EPA / Salman Rushdie

Pri gradnji priče Rushdie se inspirirao usponom i padom carstva Vijayanagar, koje su upravo u 14. stoljeću osnovala dva brata iz pastirskog plemena.

"Victory City" prvo je Rushdiejevo djelo koje će ugledati svjetlost dana nakon napada kojeg je pisac preživio u kolovozu prošle godine.

Preživio težak napad

Naime, netom prije no što je trebao održati predavanje na institutu Chautauqua u New Yorku, Rushdie je napadnut te izboden nožem. Iako je preživio napad, Rushdie je zadobio ozbiljne ozlijede; ozlijede vrata i trupa, a izgubio je i vid na jednome oku te funkcionalnost jedne ruke.

Rushdieju su mnogo puta prijetili smrću otkad je 1989. godine ajatolah Homeini, njegov roman "Sotonski stihovi" proglasio svetogrđem te izdao fetvu.

"U knjizi "Victory City Rushdie poručuje‘ Nikada ljudima nećete moći oduzeti temeljno djelovanje pripovijedanja‘. Suočavajući se s opasnošću, pa i onom smrtnom, poručuje nam da je da je pripovijedanje nešto što svi posjedujemo", rekao je romanopisac Colum McCann, piše The New York Times.

Rushdiejevi prijatelji i kolege pisci tvrde da njegov oporavak napreduje, da im se javlja, planira nove spisateljske projekte te da je duhovit kao i uvijek.

"On je nevjerojatno otporan", komentirao je romanopisac Hari Kunzru koji je Rushdieja nedavno i posjetio.

  / Reuters

"Rushide je romanopisac i pripovjedač, a ne politički simbol"

"On je i dalje onaj isti Salman. Izgubio je oko i još se oporavlja od nekih drugih ozljeda, no to ga nije dokrajčilo", rekao je Kunzru te dodao:

"Ovo je vesela, zaigrana knjiga, ekstravagantna knjiga u kojoj izražava sve svoje sposobnosti te koristi svu svoju kreativnu moć. To bi nas trebalo podsjetiti da je on primarno romanopisac i pripovjedač, a ne politički simbol".

S njime se slaže i kanadska spisateljica i autorica "Sluškinjine priče" Margaret Atwood koja je govorila na panelu o Rushdiejevoj novoj knjizi.

"On je preživio toliko toga, godinama se morao skrivati, osjećao da mu je život u opasnosti. On je, prije svega, pripovjedač", zaključuje Atwood.

Knjigu je izdao nakladnik Penguin Random House, a među najiščekivanije knjige godine uvrstili su ju Time, The Washington Post, The Guardian, USA Today, The Tampa Bay Times, The Week, CNBC, Business Insider, Kirkus Reviews...

Kopirati
Drag cursor here to close