Kvartovske knjižare u Francuskoj

Preživjele su televiziju i Internet ali zatvaranje zbog pandemije teško da mogu

Francuske knjižare, zatvorene 17. ožujka, počele su s radom prošli tjedan jer vlada pokušava naći ravnotežu između potrebe da oživi ekonomiju i rizika da se pandemija ponovo razbukta.
Kultura / Knjige | 18. 05. 2020. u 08:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kvartovske knjižare u Francuskoj preživjele su prvo televiziju, a kasnije i pojavu internetskih trgovina. No ni približno ih ništa nije ugrozilo kao dvomjesečno zatvaranje zbog pandemije i mnogima je zbog toga ugrožen opstanak.

Francuske knjižare, zatvorene 17. ožujka, počele su s radom prošli tjedan jer vlada pokušava naći ravnotežu između potrebe da oživi ekonomiju i rizika da se pandemija ponovo razbukta.

U knjižari ICI u pariškome drugom arondismanu nošenje maske je obvezno, a dezinficijensi za ruke nalaze ispred ulaza i na nekoliko mjesta u knjižari kako bi posjetitelji mogli uzeti i prolistati svaku knjigu čiji ih naslov zainteresira. "Ljudi paze da ne diraju previše knjige. Mi im kažemo da mogu, ali da svaki put moraju upotrijebiti dezinficijens", rekla je suvlasnica knjižare Anne-Laure Vial.

Knjižara je zatražila dva manja kredita kako bi prebrodila krizno razdoblje. Nitko od njezinih 12 zaposlenika nije dobio otkaz. Francuska je raj za bibliofile. Naravno, postoje lanci velikih knjižara, ali one male i neovisne posebnost su pariških četvrti.

U njima se vreva i užurbanost pariškog glavnog grada pretvaraju u spokojno i polagano pregledavanje knjiga.

Zaštita kulture

Francuska ljubomorno čuva svoj kulturni život i institucije. Francuski pojam 'l’exception culturelle' znači više od kulturne posebnosti - ukazuje na uvjerenje da nacionalna kultura mora biti zaštićena od silnica slobodnog tržišta.

Subvencije, kvote i porezne olakšice uvedene su da bi poticale francusku glazbu, film i književnost. Kako bi se zaštitili pisci, Francuska ima i zakon koji knjižarama zabranjuje rušenje cijena. "Problemi nastaju kad nemamo dovoljno posla da pokrijemo troškove", kaže zabrinuta Vial. "Moramo izdržati nekoliko mjeseci, to se neće skoro promijeniti".

Vlada je svjesna problema. "Imaju male marže, malu dobit, pa bi mogli imati problema pri vraćanju zajmova", rekao je ministar kulture Bruno Le Maire prošli tjedan tijekom posjeta jednoj knjižari.

"Mogli bismo imati niz bankrotiranih knjižara, a otvaranjem smo upravo to htjeli izbjeći", kazao je.

U međuvremenu, šestogodišnji Marcel di Nicola pregledava niz stripova među 60.000 ICI-jevih naslova. Karantena je, kaže njegova majka Florence, bila rijetka prilika da se dječak fokusira na čitanje, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close