U kasno ljeto

Predstavljen roman Magdalene Blažević: Moćan glas koji brusi dijamante

Junakinja, kaže Serdarević, cijelim romanom ''mrtva progovara'' i naglašava kako je riječ o ''veličanstvenom antiratnom romanu'', koji je ujedno i ''roman o svakoj smrti''.
Kultura / Knjige | 12. 02. 2022. u 11:10

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Magdalena Blažević zna prodrijeti u srce tame i iz teških sudbina stvoriti neke crne dijamante'', rekao je Seid Serdarević predstavljajući u petak navečer roman mostarske književnice 'U kasno ljeto'.

Serdarević je rekao kako novi roman književnice koja je ove godine bila u finalu nagrade Fric izaziva i jezu i ushićenje te da je opravdala očekivanja koja je nakon uspješne zbirke priča 'Svetkovina' stavila pred njega kao izdavača.

Roman govori o pogibiji djevojčice u ratu a Blažević je, kako je sama kazala, željela da ta priča bude ispričana i nezaboravljena.

Junakinja, kaže Serdarević, cijelim romanom ''mrtva progovara'' i naglašava kako je riječ o ''veličanstvenom antiratnom romanu'', koji je ujedno i ''roman o svakoj smrti''.

O romanu je govorila i Tina Laco, sveučilišna profesorica, koja je govorila o načinu na koji Blažević piše naglasivši kako je ritam njezinih rečenica nagovještava ritam nadolazeće tragedije. Istaknula je i kako Blažević nije upala u zamku patetike u još jednoj ratnoj priči i kako je otela jedan stvarni događaj od opasnosti da postane čista faktografija. Ovakvi tekstovi, naglasila je Laco, ''budućim generacijama bit će jedine prave povijesti''.

Književnica Blažević, rekla je kako je o ovome događaju prvu priču napisala sa samo 12 godina, dječjim jezikom i onako kako su je drugi pričali. Rekla je kako joj je povratak ovom događaju i pisanje romana bilo i stresno i traumatično iskustvo ali da se nada da ispričana priča neće biti zaboravljena.

  / Foto: Ivana Lučić Musa

Izdavačka kuća Fraktura, koja je objavila roman, piše kako je 'U kasno ljeto' moćan roman u kojem Magdalena Blažević o jakim emocijama, o stanjima koja zauvijek obilježavaju čovjeka piše iz perspektive ubijene djevojčice stvarajući univerzalnu priču koja nadilazi Žepče i okolna sela, rijeku Bosnu i vrijeme u kojem je roman smješten te postaje univerzalna himna protiv ratovanja i ubojstava.

Magdalena Blažević poput Agote Kristof ili Ingeborg Bachmann stvara svijet satkan od emocija koje kipte ispod savršeno preciznih i jasnih rečenica. U kasno ljeto roman je koji se čita polako jer njegovi strahovi, patnje, snaga, nadanja i tuga izviru iz svake riječi, čime se Magdalena Blažević svrstava u najbolje današnje spisateljske glasove, navodi Fraktura.

Kopirati
Drag cursor here to close