Obljetnica

Novo izdanje Andersenovih bajki povodom 215. obljetnice rođenja

Povodom 215. obljetnice Andersenova rođenja, Mozaik knjiga odlučio je u novom izdanju nekim ranije prevedenim i objavljenim bajkama pridodati i neke posve nove.
Kultura / Knjige | 02. 10. 2020. u 12:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U povodu 215. obljetnice rođenja slavnog danskog pisca bajki Hansa Christiana Andersena, nakladnik Mozaik knjiga objavio je novo raskošno izdanje s 37 Andersenovih bajki, u kojima je okupio one najpoznatije, ali i neke nove.

"U svijetu mnogih čarobnih i zagonetnih likova iz priča za djecu junaci iz Andersenovih bajki zauzimaju posebno mjesto. Njegove bajke već su više od 170 godina dar za svu djecu (i onu odraslu) ovoga svijeta", stoji u najavi.

Novo raskošno opremljeno izdanje pod nazivom "Zlatne Andersenove bajke" sastoji se od 37 Andersenovih bajki, među kojima su i one najpoznatije, poput "Male sirene", "Djevojčice sa šibicama", "Ružnog pačeta", "Kraljevne na zrnu graška", "Snježne kraljice", "Carevog novog ruha" i "Palčice".

Izdanje krase brojne izvrsne ilustracije, koje će mlađim čitateljima približiti čaroban svijet Andersenovih bajki, a one nešto starije podsjetiti na ljepotu bezbrižnog djetinjstva. Naime, Andersenovi klasici upravo su takvi – u njima su uživali naraštaji djece, a oduševljavat će i mnoge buduće mališane.

Povodom 215. obljetnice Andersenova rođenja, Mozaik knjiga odlučio je u novom izdanju nekim ranije prevedenim i objavljenim bajkama pridodati i neke posve nove, javlja HINA.

"Njegove bajke pobuđuju radoznalost, sumnju i toleranciju, tjeraju nas na promišljanje kako i zašto te nam pomažu da se osjećamo kod kuće na ovom svijetu. Lijepo je što ih imamo", ističe se u najavi.

Predgovor izdanju napisala je slovenska književnica Polonca Kovač, a prevela ga je Jagna Pogačnik. Knjigu je s engleskog jezika preveo Mladen Jurčić.

Hans Christian Andersen (1805. – 1875.) danski je književnik, rođen u Odenseu, u kojem je proveo djetinjstvo, a stvarao u Kopenhagenu. Prve književne uspjehe doživio je 1830-ih godina, kad je objavio neke od svojih vječnih bajki. Upoznavao je mnoge europske krajeve, pa je uz bajke u velikoj autobiografiji opisao i neka od svojih putovanja.

"Andersen je klasičan pisac čije su bajke zapravo pisane za odrasle koliko i za djecu. Njegov pogled na ljudsku prirodu u mnogočemu je tako poseban da se s pravom može uspoređivati s najvećim svjetskim književnicima i filozofima", poručuju iz Mozaika knjiga.

Kopirati
Drag cursor here to close