Po sjećanju se hoda...

Mostar: Večer sa Vesnom Kapor

Kultura / Knjige | 19. 09. 2015. u 19:22 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predzadnju večer 96. Šantićevih večeri poezije, u atriju Vladikinog dvora održana je večer sa književnicom Vesnom Kapor.

Moderator večeri je bio Ranko Čvoro koji je superaltivima opisao pisanje Kapor, te joj je i postavio nekoliko pitanja.

Kapor je publlici pročitala nekoliko odlomaka iz knjige 'Po sjećanju se hoda kao po mjesečini' koji su s uživanjem slušali pripovijedanje. Inače, Kapor je književnoj javnosti poznata kao urednica književnog programa Studentskog kulturnog centra u Beogradu, gdje već godinama organizira predstavljanja suvremenih pisaca Srbije.

Na jednom mjestu, pišući o Hiperboreji, Miloš Crnjanski je zabilježio: "Po sjećanju se hoda kao po mjesečini'. Bez sjećanja čovjek ne postoji. Ne samo sjećanja na vlastito minulo vrijeme, već i onog šireg sjećanja. Na pretke, prijatelje...

Ako postoji putokaz koji bi se nastavio na naslov knjige, onda su to oni divni stihovi Stevana Raičkovića: "Mi smo samo niti koje vežu nerođene sa mrtvima". I kad se tako shvati naše kratko vrijeme na ovom svijetu, čovjek može otkriti mnogo toga o sebi", rekla je Kapor.

U zbirci se pretaču i dodiruju sadašnjost i prošlost, životi junaka i njihova sjećanja. Stvarnost koju autorica prikazuje, određena je i koordinatama posljednjeg rata na ovim prostorima.

Posljednji program u okviru ovogodišnjih Šantićevih večeri poezije je poetsko-glazbenoi-scenski program pod nazivom 'Sa Šantićem oko svijeta' koji se organizira u suradnji sa Koledžom ujedinjenog svijeta u Mostaru. Ovaj program će se održati 20.9.2015. s početkom od 19 sati u Vladikinom dvoru.

Kopirati
Drag cursor here to close