Niotkuda s ljubavlju

Književnik Đorđe Matić dobitnik nagrade "Momo Kapor"

Dobitnik ovogodišnje nagrade "Momo Kapor" za književnost je Đorđe Matić za roman "Niotkuda s ljubavlju".
Kultura / Knjige | 02. 04. 2024. u 11:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dobitnik ovogodišnje nagrade "Momo Kapor" za književnost je Đorđe Matić za roman "Niotkuda s ljubavlju", a odluku o tome jednoglasno je donio žiri u sastavu Muharem Bazdulj, književnik (predsjednik), Radmila Stanković, novinarka i Vule Žurić, književnik.

Žiri je u uži izbor uvrstio četiri izvanredna romana, tako da je bilo teško donijeti odluku, prenosi Tanjug.

Žiri primjećuje da prosječan čitatelj ne bi našao sličnosti u Kaporovim i Matićevim djelima, ali tvrdi da su zapravo i Kapor i Matić prije svega duboko odani svojoj kulturi. Ta kultura se u najvećoj mjeri preklapa i kroz visoku kulturu i kroz ono što bismo mogli nazvati kulturom svakodnevnog života. Matić je veliki dio života proveo u egzilu, Kapor je bio svjetski putnik.

Nagrada "Momo Kapor" će Đorđu Matiću biti uručena na svečanosti u ponedjeljak, 8. travnja.

Đorđe Matić, pjesnik, esejist i romanopisac je sedmi nositelj izuzetne nagrade za književnost "Momo Kapor".
Nakon studija talijanske i engleske književnosti na sveučilištu u Amsterdamu pisao je za mnogobrojne medije s područja bivše Јugoslavije, a tijekom posljednjih 10 godina je objavio osam knjiga.Urednik je i koautor Leksikona YU mitologije i koautor trojezičnog glazbenog priručnika za world music scenu.

Priredio je nekoliko knjiga publicistike, kao i nekoliko knjiga iz oblasti povijesti.. Osim na srpskom i hrvatskom, pisao je i na nizozemskom i francuskom jeziku.

Stalni je suradnik zagrebačkog časopisa Prosvjeta i portala Oko Radio Televizije Srbije. Član je Hrvatskog društva književnika i SKD Prosvjeta.

Rođen je i odrastao u Zagrebu, a trenutno živi u Poreču.

 

Kopirati
Drag cursor here to close