Čitanje u parku Zrinjevac

Mostar: Poezija se vratila među ljude

Cilj ovakvih večeri je privući i povezati sve generacije poezijom.
Kultura / Knjige | 30. 09. 2023. u 09:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Poezija se napokon izvukla iz polica i ladica i došla među ljude. Mostarski pjesnici su u ugodnoj atmosferi pod zvjezdanim nebom sugrađanima čitali poeziju u parku Zrinjevac.

Klub knjige 'Ivo Andrić' nastavlja s implementacijom projekta ''Povezani kroz umjetnost'', u sklopu kojega će se u razdoblju od rujna 2023. do siječnja 2024. godine, održati niz događanja koji će obogatiti kulturni život Mostara.

Foto: Bljesak.info / Čitanje poezije u Parku Zrinjevac

Anita Pajević, Almin Kaplan i Berislav Jurič su u prvim jesenskim danima, uz blagi povjetarac i dječji žamor svojom poezijom u parku, osim zainteresiranih koji su pozorno upijali svaki stih, zaustavljali i znatiželjne prolaznike.

Na ovu poetsku večer došli su i učenici Gimnazije Mostar sa svojim profesoricama, koji su na svojim stranicama objavili kako su osjetili duh književnosti u ugodnoj atmosferi parka Zrinjevac, te su opušteno završili tjedan.

A upravo to je cilj ovakvih večeri, privući i povezati sve generacije poezijom.

Anita Pajević završila je studij hrvatskoga jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu u Mostaru. Osnivačica je i moderatorica niza pjesničkih i teorijskih programa (Pjesništvo u fusnotama, Film. doc). Suorganizatorica je književnih projekata (A Room of One's Own, Feministička i queer čitanja popularne kulture). U kouredništvu s Ivanom Šunjićem priredila je zbornik radova „Feministička i queer čitanja popularne kulture“. Dobitnica je prve nagrade „Mak Dizdar“ za najbolji neobjavljeni pjesnički rukopis 2015. godine i druge nagrade Fondacije Nijaz Slipičević za kulturni doprinos gradu Mostaru. Pjesme su joj prevedene na engleski, slovenski, francuski, rumunjski, španjolski i grčki jezik. Objavila dvije pjesničke zbirke „perlinov šum“ (Slovo Gorčina, 2016) i „redukcije“ (Vrijeme, 2019). Uređuje i vodi radioemisiju „Poeziju na štrikove“ AbrašRadija.

Foto: Bljesak.info / Čitanje poezije u Parku Zrinjevac

Almin Kaplan, piše prozu i poeziju, dobitnik je više književnih nagrada među kojima su i Mak Dizdar, nagrada Ratkovićevih večeri poezije kao i nagrada Zija Dizdarević. Objavljivao je u književnim časopisima: Most, Motrišta, Slovo Gorčina, Idiot, Koraci, Sent i drugim. Urednik je portala za književnost i kulturu Strane. Član je PEN Centra Bosne i Hercegovine.

Foto: Bljesak.info / Čitanje poezije u Parku Zrinjevac

Berislav Jurič piše poeziju i prozu. Dobitnik je prve nagrade za ciklus pjesama Šimićevih susreta 1998. i 2005. godine. Nagrađen je i za najbolji tekst objavljen u studentskom listu Sveučilišta u Mostaru Opomena. Osnivač je i urednik gimnazijskog časopisa Marul, urednik u studentskom listu Opomena te novinar nekoliko internetskih portala.

Do sada je objavio dvije knjige, zbirku kratkih priča 'Naspavani psi laju' koja je nagrađena kao najbolja knjiga proze te zbirku pjesama 'Golotinja' koja je nagrađena kao najbolja zbirka poezije. Dobitnik je nekoliko književnih nagrada za poeziju i prozu te za novinarski rad.
Godine 2018. proglašen je novinarom godine u Bosni i Hercegovini. Scenarist je i redatelj serijala kratkih animiranih filmova o korupciji 'Obitelj Grabo'. Radi kao urednik i kolumnist na portalu Bljesak.info te kao kolumnist mjesečnika Naša ognjišta.

Foto: Bljesak.info / Čitanje poezije u Parku Zrinjevac

Ova neobična i po mnogo čemu specifična književna i pjesnička večer, samo je dio onoga što Klub knjige ''Ivo Andrić'' planira predstaviti mostarskoj publici, u sklopu svog projekta ''Povezani kroz umjetnost'', a koji se provodi u okviru Projekta Mostar- Prostori koji pokreću, u implementaciji organizacije People in Need, a uz financiranje Vlade Ujedinjenog Kraljevstva.

Foto: Bljesak.info / Čitanje poezije u Parku Zrinjevac
Kopirati
Drag cursor here to close