Mostarsko ljeto

Mostar: Elijas Rebronja promovirao roman ''Pjerova konzerva''

O knjizi su osim autora Elijasa Rebronje i direktora Narodne biblioteke Mostar Omera Mičijevića govorili i književnici Sead Husić i Asmir Kujović.
Kultura / Knjige | 19. 07. 2023. u 07:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Narodnoj biblioteci Mostar, u sklopu manifestacije ''Mostarsko ljeto'', održana promocija romana pod nazivom ''Pjerova konzerva'' autora Elijasa Rebronje.

''Knjiga je jedan krik protiv svega onoga što se događa u umjetnosti u posljednje vrijeme na prostorima, rekao bih, cijeloga Balkana, a čini mi se i u svjetskoj književnosti.

Naime, sve više je onih koji pišu, a sve manje je pisaca. Knjigom želim da skrenem pažnju upravo na to što je umjetnost, što bi bio danas zadatak jednog pisca, umjetnika, čime bi se on trebao baviti, zašto ljudi uopće pišu, otkud im taj poriv, što hoće da donesu'', istaknuo je autor romana Elijas Rebronja navodeći da je u današnje vrijeme vrlo nejasno što je sa književnošću.

Foto: Mostarsko ljeto / Promocija knjige Elijasa Rebronje

''Znamo kroz povijest što se sve događalo, kako se razvijala književnost i tu su nam, posebno onima koji se bave teorijom književnosti i književnom kritikom, stvari jasne. Danas u ovo suvremeno doba, doba mobitelnih telefona, interneta, sve je nejasnije što je sa književnošću i kuda ona ide. Treba se odrediti prema književnosti, treba mlađe naraštaje uputiti u pisanje i stvaralaštvo'', dodao je.

''Ne očekujem da će to ova knjiga učiniti, ali pobudila je dosta zanimanja, posebno u klubovima pravih, rekao bih, pisaca, onih kojima je književnost poziv, onih koji se cijelog svog života bave pisanjem. Oni razumiju problematiku i što je cilj knjige. Nažalost, knjiga će teško doprijeti do onih koji pišu, a nisu pisci, teško će na njih utjecati, ali ovo je jednostavno pokušaj da se skrene pažnja domaće javnosti i književne publike'', objasnio je Rebronja te je dodao da je ovo njegova prva promocija knjige u Mostaru.

Foto: Mostarsko ljeto / Promocija knjige Elijasa Rebronje

''U Mostar sam dolazio ranije, sudjelovao sam na bibliotekarskim konferencijama, jer sam, inače, direktor biblioteke u Novom Pazaru. Surađivali smo dosta uspješno sa Narodnom bibliotekom Mostar. Međutim, ovo je prva promocija ovakve vrste. Inače, ovo je i prvi roman koji dolazi iz Srbije, a pisan je na bosanskom jeziku i to mi je posebno drago'', naglasio je Rebronja.

Direktor Narodne biblioteke Mostar Omer Mičijević istaknuo je da se radi o jednom specifičnom romanu.

Foto: Mostarsko ljeto / Promocija knjige Elijasa Rebronje

''Obitelj Rebronja je jedna od najpoznatijih književnih obitelji na području Balkana. Narodna biblioteka Mostar je ove godine imala intenciju da radi na regionalnoj zastupljenosti sadržaja u okviru manifestacije 'Mostarsko ljeto 2023'. Ovo je jedan specifičan, nekarakterističan roman. On prati dva paralelna svijeta, historijat Novog Pazara i neku sadašnju radnju. Pun je sarkazma na događanja na književnom polju i polju izdavaštva, a ujedno i priručnik za književnike početnike koji se bave prozom, jer kroz glavni lik, lik profesora, objašnjava se što bi sve trebalo zadovoljiti da bismo jedno književno djelo mogli nazvati romanom'', zaključio je Mičijević.

O knjizi su osim autora Elijasa Rebronje i direktora Narodne biblioteke Mostar Omera Mičijevića govorili i književnici Sead Husić i Asmir Kujović.

Foto: Mostarsko ljeto / Promocija knjige Elijasa Rebronje

Moderatorica promocije bila je Selma Aškraba, a u glazbenom dijelu promocije nastupio je Adnan Pajević.

U okviru ''Mostarskog ljeta'' publiku sutra (srijeda, 20.07.) očekuje promocija knjige "Poezija Fevzije Mostarca na osmanskom turskom jeziku" autora Emraha Seljacija koja će biti održana u Muzeju Hercegovine Mostar – odjeljenje književnosti (Spomen kuća Svetozara Ćorovića na Luci) sa početkom u 19:30 sati.

Kopirati
Drag cursor here to close