Politika i kultura

Kulturni prosvjed - Pisac se ogradio od nazočnosti Tomislava Nikolića

Kultura / Knjige | 26. 02. 2016. u 13:35 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Filip David primio je u petak u Narodnoj biblioteci priznanje kao ovogodišnji dobitnik nagrade za Najbolju knjigu u mreži javnih biblioteka u Srbiji.

Primajući nagradu David se ogradio od nazočnosti predsjednika Srbije Tomislava Nikolića rekavši da nikada nije podržavao njegovu politiku.

"Moram se ograditi od nazočnosti Tomislava Nikolića. Poštujući instituciju predsjednika, ja od 90-ih ne podržavam njegovu politiku", rekao je David u obraćanju prisutnim na središnjoj manifestaciji proslave Dana Narodne biblioteke i Nacionalnog dana knjige, piše Blic.rs.

Na taj potez reagirao je ministar kulture Ivan Tasovac, koji je rekao da je neprimjereno na takvom mjestu miješati politiku i kulturu, jer je kultura jedino polje u kome politika ne treba postojati.

''Kultura ne bira strane i da pripada svima i da zato treba pažljivo birati riječi koje se izgovaraju u Narodnoj biblioteci Srbije'', rekao je Tasovac.

Nagradu Filipu Davidu je uručio upravnik Narodne biblioteke Srbije Laslo Blašković, dok je direktorici Biblioteke grada Beograda Jasmini Ninkov nagradu za doprinos u bibliotekarstvu "Janko Šafarik" uručio Nikolić.

Narodna biblioteka Srbije danas je proslavila dan te ustanove i Nacionlni dan knjige, 28. veljače.

Inače, Nikolić je na manifestaciji povodom Dana Narodne biblioteke rekao kako ona neumorno gradi lijepu sliku Srbije u svijetu ne zaboravljajući pri tome stalnu komunikaciju sa svojim korisnicima.

Filip David je inače jedan od najvećih živućih srpskih pisaca, kojije jedan od osnivača Nezavisnih pisaca, udruženja osnovanog 1989. u Sarajevu koje je okupljalo najznačajnije pisce iz svih delova bivše Jugoslavije i osnivač Beogradskog kruga (1990), udruženja nezavisnih intelektualaca koji su se od samoga početka suprotstavljali režimu Slobodana Miloševića i velikosrpskom nacionalizmu.

Kopirati
Drag cursor here to close