Imotska krajina

Iz tiska izašao roman ''Biti Viktor'' autorice Miljenke Koštro

Kultura / Knjige | 23. 02. 2016. u 22:02 Ivana Banožić

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Spisateljica Miljenka Koštro (1964.) iz Vira kod Posušja, koja se našoj javnosti predstavila s tri knjige pjesama: Cvijetnjak na kamenu - 2003., Miris vječne mladosti - 2004., Čarolija svitanja -2008., sada pred nas donosi svoj roman s naslovom Biti Viktor. Roman je tiskan u tiskari Grafotisak u Grudama 21. veljače 2016.

Odmah valja reći da je pobrala simpatije čitateljstva u našoj maloj posuškoj i hercegovačkoj sredini, ali i onoj našoj široj hrvatskoj, pa i svjetskoj gdje su Hrvati, i tim svojim pjesničkim uradcima, a zacijelo će i sada, u što smo duboko uvjereni, osvojiti srca čitatelja i proznim djelom, svojim prvijencem romanom. Miljenka je nadarena i pjevanjem i glazbom što pokazuje njezin angažman u Mješovitom Župnom zboru sv. Jure u Viru, što ga vodi studentica farmacije u Mostaru Petra Galić.

Ovo je roman društva, likova i krajolika. Napisan je po svim kompozicijskim i strukturalnim kriterijima, napose lančano i paralelno, te prstenasto. Jezik je tečan i elegantan, te poetičan, što čitatelja vuče na čitanje.

Upravo ta umjetnost riječi i rečenica, gramatikalnost i stilističnost, odnosno to misaono i životno tkanje u predivnom krajoliku i podnebesju oblikovano jezikom stvara radosni osjećaj življenja unatoč nevoljama koje dolaze u naš život u jatima, kako je negdje rekao Shakespeare.

Glavni nakladnik knjige je Imotska krajina s urednikom ovoga romana Antom Aračićem, a sunakladnici su Društvo hrvatskih književnika Herceg Bosne u Mostaru s Ivanom Sivrićem i HKD Napredak iz Posušja s Ljubom Begićem. Stoga gradovi objavljivanja su: Imotski - Posušje - Mostar. Knjigu su ocijenili Ivana Banožić, Mladen Vuković i Ilija Drmić. Knjigu je ilustrirao Srećko Slišković, grafički ju je uredila Marijana Pekas i tehnički Ilija Koštro.

Iz recenzija:

Tako posložena priča postmodernim pripovjedačkim postupkom, svakako neobična, možda još i neviđena u književnosti,dočarana je skladnim proznim slogom, stilski brušena lirskim odsjajima vrijednim pozornosti. (Mladen Vuković)

Ovo je roman o Viktoru i njegovoj pobjedi svega niskoga i prolaznoga u ovome svijetu, a čeznuće za onim lijepim, dobrim, svetim, istinitim, časnim, čistim, čestitim. (Ilija Drmić)

Riječ je o modernom romanu koji ima veoma posebnu strukturu. Glavni lik, razmišljajući o svom životu, čita ulomke iz svoje bilježnice i ti dijelovi su istaknuti u tekstu pa imamo knjigu u   knjizi. Autorica je uspjela vješto prenijeti različite emocije tako da će vas neke rečenice duboko dirnuti i poželjet ćete ih podcrtati, zapamtiti ili citirati.

Kopirati
Drag cursor here to close