Upoznavanje i razmjena iskustava

Konferencija "Biblioteke za bolje sutra" otvorena u Mostaru

"Bibliotekari su vidljivi ili nevidiljivi onoliko koliko sami pristaju na tu vidljivost ili nevidljivost".
Kultura / Knjige | 20. 10. 2023. u 07:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svečano je otvorena konferencija "Biblioteke za bolje sutra" u organizaciji Narodne biblioteke Mostar. Ona za cilj ima upoznavanje i razmjenu iskustava bibliotekara u regiji, okupivši bibliotekare iz svih zemalja regije. Obrađeno je ukupno 36 tema iz povijesti bibliotekarstva, biblioterapije, digitalizacije, kreiranja čitalačkih navika, kao i teme o prednostima i manama bibliobusa i izgradnji zavičajne zbirke. Prisutnima je dobrodošlicu poželio direktor Narodne biblioteke Mostar Omer Mičijević, kazavši kako svoj status u društvu, bibliotekari mogu i moraju sami popraviti.

"Bibliotekari su vidljivi ili nevidiljivi onoliko koliko sami pristaju na tu vidljivost ili nevidljivost. Dobri projekti uvijek će dobiti podršku zajednice, pa tako i ovaj naš. Pored sponzora, posebno hvala članovima Upravnog odbora Narodne biblioteke Mostar, direktorima škola i vrtića, Pedagoškom zavodu Mostar, te svima koji su pomogli organizaciju konferencije", rekao je u svom obraćanju.

Foto: PR / Omer Mičijević

Potom je predsjednik Upravnog odbora Narodne biblioteke Mustafa Džafić uručio zahvalnice pojedincima i institucijama koje su pomogle rad biblioteke, nakon čega je zamjenik predsjedavajućeg Skupštine HNŽ-a Džafer Alić konferenciju proglasio otvorenom.

"Knjiga je nastala s ljubavlju i strpljenjem da njeguje dušu čitaoca. Za biblioteke se kaže da predstavljaju pamćenje o kulturi jednog naroda i njegovim dostignućima. One su lekcija čovječanstvu da se misli koje su žive ne mogu uništiti. Zadatak knjige i biblioteke je sačuvati razum. Biblioteka je čuvar vrijednosti u društvu", poručio je između ostalog Alić.

Foto: PR / Konferencija Biblioteke za bolje sutra otvorena u Mostaru

Pročitana je i poruka direktora Nacionalne biblioteke Bosne i Hercegovine, Ismeta Ovčine. Na konferenciji sudjeluje 95 stručnjaka i predavača iz 60 različitih biblioteka. Bibliotekarstvo je profesija stara decenijama, ponekad nepravedno zapostavljena, pa se konferencijom nastoji učiniti vidljivijim, prateći istovremeno trendove modernog doba.

Kopirati
Drag cursor here to close