Šopovi dani

Književni sat o fra Grgi Martiću i Likovna kolonija s motivom lika i djela Nikole Šopa

Književnim radom Martić se bavio punih šezdeset godina. Ispjevao je preko sto tisuća stihova što ga čini najplodnijim književnikom u BiH u 19. stoljeću.
Kultura / Knjige | 05. 10. 2022. u 16:07 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U okviru 21. Šopovih dana na Plivi održan je književni sat o fra Grgi Martiću te likovna kolonija učenika tamošnjih osnovnih škola.

Na prvom događaju učenici Osnovne škole Berte Kučere upoznali su se s velikim književnikom i franjevcem koji je ostavio upečatljiv trag u povijesti 19. stoljeća, priopćeno je iz HKD Napredak podružnica Jajce.

Književnim radom Martić se bavio punih šezdeset godina. Ispjevao je preko sto tisuća stihova što ga čini najplodnijim književnikom u BiH u 19. stoljeću.

U zadnjem dijelu svog života u Kreševu fra Grgo Martić je stekao veliki broj prijatelja koji nisu dopustili da njegovo djelo bude zaboravljeno.

Iako nije bio junak ni borac kao fra Ivan Frano Jukić, ipak je bio dio naroda i s njime je zajedno živio i pomagao mu koliko je mogao.

Ostao je značajna figura, predstavnik jednog nemirnog i nesigurnog vremena u kojem je igrao značaju ulogu. Živio je za dobro naroda i umro je s utjehom da je ipak nešto učinio za njega.

U okviru manifestacije "21. Šopovi dani na Plivi" održana je i likovna kolonija za učenike osnovnih škola "13. rujan", "Braća Jezerčica" i "Berta Kučera" u gradskom parku u Jajcu.

Nakon kratkog razgovora i upoznavanja učenika s likom i djelom Nikole Šopa učenici su krenuli sa slikanjem motiva iz pjesama Nikole Šopa.

Djela koja su stvorili učenici moći će se pogledati u Domu kulture prije središnje književne večeri koje se održavaju u petak, 7. listopada 2022. godine, naveli su organizatori.

Kopirati
Drag cursor here to close