Književna večer

Ivan Lovrenović: Mostar je u mom životu važan grad

S autorom je o njegovoj posljednjoj knjizi ''U sjeni fantoma'', kao i o književnom opusu nastalom u posljednjem desetljeću, razgovarao je Almin Kaplan.
Kultura / Knjige | 20. 09. 2023. u 21:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Mostar je u mom životu jako važan grad, ne jer ga poznajem i ne jer sam često u njemu, nego po dvijema, trima događajima koji su bili i fatalni'', rekao je Ivan Lovrenović u mostarskom Klubu knjige ''Ivo Andrić'' za kojeg je rekao kako je uz njega progledao. 

Naime, u srijedu, 20. rujna  u prostorijama ovog Kluba u Mostaru, u sklopu projekta ''Povezani kroz umjetnost'', održana je  književna večer s Ivanom Lovrenovićem.

Jedan od najvažnijih intelektualaca u BiH

S autorom je o njegovoj posljednjoj knjizi ''U sjeni fantoma'', kao i o književnom opusu nastalom u posljednjem desetljeću, razgovarao je Almin Kaplan, a događaj je moderirao Nino Šarac.

Između ostalog, Lovrenović je rekao - kako mislimo da je knjiga nešto što nam u životu ne treba dok se borimo sa svakodnevicom, ali da "knjiga o nama govori više nego što mi sami možemo shvatiti".

Almin Kaplan je kazao, kako je Lovrenović jedan od najvažnijih pisaca i intelektualaca u BiH kojih je sve manje.

Foto: Bljesak.info / Književna večer s Ivanom Lovrenovićem u Mostaru

Lovrenović je govoreći o zločinima rekao da ''oni koji bi trebali biti predvodnica u dobru, su oni koji siju pustoš''.

''Sve kolektivističke avanture završavaju katastrofom''

''Kod njih se događa paradoks da u ime velikih apstrakcija i kolektivizama spremni su da zanemare konkretnost života koja je svemir u malome. I onda se događa krvavi paradoks da za te ciljeve nije šteta da pogine 300.000 vlastitog naroda'', istaknuo je.

Književnik je dodao i da ''sve kolektivističke avanture završavaju katastrofom.''

Govoreći o putopisima, rekao je - kako za takve knjige treba skrenuti s puta.

U sklopu projekta ''Povezani kroz umjetnost'' u Klubu ''Ivo Andrić'' bit će održano niz događaja u razdoblju od rujna 2023. do siječnja 2024. godine, a koji će obogatiti kulturni život Mostara.

Inače, projekt ''Povezani kroz umjetnost'', provodi se u sklopu projekta Mostar - prostori koji pokreću, koji implementira People in Need BiH, uz financijsku podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva.

Kopirati
Drag cursor here to close