Biološki spol

J.K. Rowling o slobodi opisa nečijeg spola

Rowling "trans žene" naziva - muškarcima, a među njima su se našli osuđeni zločinci, trans aktivisti i druge javne ličnosti.
Kultura / Knjige | 02. 04. 2024. u 14:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Poznata književnica J. K. Rowling, autorica čuvenog romana o Harryju Potteru, ističe da je sloboda govora mrtva, ukoliko je i točan opis nečijeg biološkog spola odjednom postao - krivično djelo.

Pozvala policiju da je uhiti

Ona poziva škotsku policiju da je uhiti u skladu s novim zakonom, ukoliko su njezine izjave na društvenim mrežama kršenje zakona, prenijela je Srna.

Rowling "trans žene" naziva - muškarcima, a među njima su se našli osuđeni zločinci, trans aktivisti i druge javne ličnosti.

Premijer Škotske Humza Yousaf najavio je kako će novi zakon obračunati sa "rastućim valom mržnje".

Zakon o mržnji i javnom redu Škotske iz 2021. godine dopunjen je novim krivičnim djelom "raspirivanje mržnje" po osnovu godina, invaliditeta, religije, seksualne orijentacije i trans identiteta.

Mizoginija

Zakon ne štiti posebno žene, a vlasti Škotske očekuju da će se zločin raspirivanja mržnje prema ženama naći u zakonu protiv mizoginije, koji se tek treba donijeti.

Rowling je na društvenoj mreži X napisala da "škotski zakonodavci daju veći značaj osjećanjima muškaraca koji provode svoju ideju o ženskosti, koliko god mizoginistički ili oportunistički bili, nego pravima i slobodama stvarnih žena i djevojčica".

"Nije moguće točno opisati ili uhvatiti se u koštac s realnošću nasilja i seksualnog nasilja počinjenog nad ženama i djevojkama, ili se pozabaviti trenutnim napadom na prava žena i djevojčica, ako nam nije dozvoljeno da muškarca nazivamo - muškarcem", objašnjava spisateljica.

U seriji postova na društvenim mrežama, Rowling neke osuđene zločince, od koji su se neki oblačili kao žene, opisuje kao muškarce, označavajući tako i trans aktiviste, kao i druge pojedince.

"Trenutno nisam u zemlji, ali ako se ovo što pišem po novom zakonu kvalificira kao krivično djelo, unaprijed se radujem uhićenju kada se vratim", napisala je.

Slučaj Isle Brysona

Škotska policija navodi da nije dobila prijave povodom ovih stavova poznate književnice.

Kako navodi BBC, slučaj trans silovatelja Isle Brysona, koji je spol promijenio dok mu se sudilo za dvostruko silovanje, otvorio je važno pitanje u Velikoj Britaniji – treba li kaznu služiti u muškom ili ženskom zatvoru.

Bryson je silovao dvije žene 2016. i 2019. godine, u vrijeme kada je bio Adam Grahm.

Prvobitno je bio poslan u ženski zatvor, ali je ubrzo premješten u muški. Do premještaja je došlo uslijed zabrinutosti za sigurnost žena koje su bile u blizini osuđenog seksualnog prestupnika.

Slučaj je doveo do hitne promjene propisa, prema kojima će svi trans osuđenici kaznu služiti u zatvorima na osnovu svog spola na rođenju, navodi Srna.

Kopirati
Drag cursor here to close