Zbirka putopisa Mateja Škarice

Iz tiska izašla zbirka putopisa ''Hercegovačkim krajolicima - od Rame do Huma''

Vrijedi napomenuti kako su putopisi skupljeni u ovoj zbirci nastajali u razdoblju dužem od sedam godina
Kultura / Knjige | 09. 03. 2018. u 10:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon nekoliko godina prikupljanja odabranih tekstova, zahtjevnih tehničkih priprema i različitih odgađanja uzrokovanim nepovoljnim uvjetima za predan samostalni publicistički rad, iz tiska je konačno izašla zbirka putopisa Mateja Škarice pod slikovitim ali i izazovnim naslovom: ''Hercegovačkim krajolicima – od Rame do Huma''.

Rad na ovoj knjizi bio je gotovo na granici s mukotrpnim te se često zbog nemalog broja tehničkih ili financijskih problema morao odgađati no na sreću, kako kaže autor – knjiga nije trpjela već su tekstovi sada možebitno i puno zreliji. Kao takvi, čitatelju bi trebali pričinjavati jedan ugodan, poučan te privlačan književni opus koji ne opterećuje već nas poziva na ponovno putovanje – bilo zemaljsko bilo ono unutarnje.

''Vrijedi napomenuti kako su putopisi skupljeni u ovoj zbirci nastajali u razdoblju dužem od sedam godina, a svaku putopisnu postaju gotovo u stopu prati i ozbiljan slikarski rad, odnosno jedna skladna galerija pejzaža rađenih tehnikom ulja na platnu. Tim više je ova knjiga zahtjevnija jer je svojevrsni književni oblik izrastao iz serijala izložbi slika pod istoimenim nazivom (održanih od 2009. do 2017. godine u Zagrebu, Mostaru, Požegi, Zadru). Taj idejno istoimeni ali izražajno potpuno drukčiji oblik upotpunjen je s estetskim doživljajem odabranog podneblja te knjiga u konačnici teži visokim kriterijima kroz istančan umjetničkiizraz ili pak prijenos istoga prema čitatelju. Dakle čitatelj nije ''ostavljen sam'' sobičnim suhoparnim opisnim tekstom ili da se probija kroz okoliš u nekom ogoljenom realistično-naturalističkom, idealističkom ili rukopisno simbolizmu s pripadnim tonalitetima podneblja, nego naprotiv, poziva ga se ovom prigodom i na lijepu izložbu. Zato su ovdje prisutne i umjetničke slike, kao neka vrsta simbioze i dobrih pratitelja tog ukupnog spisateljskog doživljaja, a što daje upotpunjen dojam'', navodi autor knjige.

Škarica se tako općenito  i detaljno probija kroz zemljopisna područja: Rame, Neretvanskog kraja, kamenite Zapadne i planinsko-vjetrovite Sjeverne Hercegovine ali se dotiče primjerice i lokaliteta pomalo zanemarenog Vrbaskog kraja, mjesta kao što su Uskoplje, Bugojno, povijesno Jajce. Ujedno nam otkriva jedan sasvim drukčiji kut gledanja – kako prirodnog, izvanjskog tako i onog unutarnjeg duhovnog iskustva u osvrtnom razdoblju od proteklog nesretnog rata koji je razorio puno toga, pa sve na ovamo –kada se BiH, manje ili više uspješno, pokušavala obnoviti u europskim okvirima kao zemlja različitih naroda.

''Ovo je moja treća ali možda i najzahtjevnija knjiga. Rad na njoj poprilično me namučio, premda se na prvi pogled čini kako je riječ o laganoj ili neobveznoj tematici bilježenja stvari i pojava na putovanjima po našim krajevima. Zaokružen je jedan poveći ciklus koji je započeo s izložbama slika hercegovačkih pejzaža prije skoro deset godina u Zagrebu i rodnom Mostaru kojemu sam se vraćao. U knjizi je trebalo spretno spojiti književni i likovni osjećaj ali s mnogo činjeničnih, a ne imaginarnih podataka. Istovremeno, mnogi naši ljudi danas putuju po Europi i svijetu kako bi pronašli inspiraciju, a da s druge stranenikad ne upoznaju svoj uži i širi zavičaj, njegova bogatstva i posebnosti. To je jedna koliko svakodnevna toliko i neobična pojava'', ističe Škarica.

Recenzenti knjige su mostarski književnici dr. sc. Antun Lučić i mr. sc. Josip Milić. Obojica navode kako ova knjiga, osim što je prepuna informacija o herceg-bosanskim krajevima, ima osobitu vrijednost kroz iskreno svjedočenje o ovdašnjim prilikama, ljudima, tradiciji, kulturi, zemljopisnim odrednicama kao i običajima podneblja. Ta kultura danas je ugrožena i prijeti joj kopnjenje pred novim (ne)prilikama 21. stoljeća.

Predstavljanje za javnost očekuje se uskoro.

Kopirati
Drag cursor here to close