Propalestinski aktivisti

Incident na sajmu knjige u Leipzigu: Kancelaru dovikivali 'genocid'

Kako prenosi Die Zeit, navodeći svjedočenja osoba u blizini, prosvjednici su optužili izraelsku vladu za genocid u Pojasu Gaze. Na udaru se stoga našao kancelar Scholz, osvjedočeni prijatelj Izraela.
Kultura / Knjige | 22. 03. 2024. u 23:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: EPA / Njemački kancelar Olaf Scholz

Prosvjednici su u nekoliko navrata prekinuli pozdravni govor njemačkog kancelara Olafa Scholza na sajmu knjiga u Leipzigu

Nekoliko aktivista raštrkanih po Gewandhausu, prostoru u kojemu se održavalo otvorenje, vikali su glasno, ali uglavnom nerazumljivo tijekom kancelarova govora.

Kako prenosi Die Zeit navodeći svjedočenja osoba u blizini, prosvjednici su optužili izraelsku vladu za genocid u Pojasu Gaze.

Kad su ga ponovno prekinuli glasni povici gledatelja, kancelar je rekao: "Vjerujem da nije u redu brkati demokraciju s glasnim urlanjem".

Drugi aktivist je potom krenuo protestirati protiv isporuke oružja Izraelu. Publika ga je izviždala. Veliki dio prosvjeda zaglušen je neprekidnim pljeskom publike. 

Video: "Hör auf zu brüllen!" - Scholz kontert Störer bei Leipziger Buchmesse

Scholz je potom rekao: "U Leipzig nas je dovela moć riječi, ne vika, prestanite urlati", nakon čega su uslijedile salve aplauza.

Poznato je da je njemački kancelar knjiški moljac, što je i otkrio u govoru:

"Kao dijete sam čitao prije spavanja, kao mladi političar u vlaku na relaciji Hamburg-Bonn, a i sada koristim svaku priliku - knjige su me pratile čitavog života".

Sajam u Leipzigu drugi je najveći književni sajam u Njemačkoj; ostaje otvoren do nedjelje, piše Tportal. 

Kopirati
Drag cursor here to close