Mostar

Breviarium poeticum: Promovirani Leksikon članova DHK HB i novi dvobroj Osvita

Na početku manifestacije predstavljen je nedavno objavljeni Leksikon članova DHK HB i novi dvobroj Osvita, časopisa za književnost, kulturu i društvene teme.
Kultura / Knjige | 22. 03. 2024. u 08:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Društvo hrvatskih književnika Herceg Bosne upriličilo je svoju već tradicionalnu manifestaciju ''Breviarium poeticum''.

Radi se o manifestaciji koju je DHK HB ustanovilo s nakanom da u vrijeme korizme kroz stihove svojih članova i drugih književnika koji su stvarali na hrvatskom jeziku popularizira duhovnu poeziju.

Na početku manifestacije predstavljen je nedavno objavljeni Leksikon članova DHK HB i novi dvobroj Osvita, časopisa za književnost, kulturu i društvene teme.

Foto: PR / Breviarium poeticum u Mostaru

''Prošle godine navršilo se trideset godina od utemeljenja Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne i bio je to povod pristupiti izradbi Leksikona članova DHK HB kako bismo biobibliografskim podatcima članova zasvjedočili stanje sadašnjega trenutka, ali i ostavili svjedočanstvo o pregaocima pisane riječi koji, zadnjih trideset godina kao članovi DHK HB, stvaraju i skrbe o hrvatskom jeziku. Prvenstvena svrha ovoga Leksikona je kroz kratku biografiju i što potpuniju bibliografiju zainteresiranoj književnoj i inoj javnosti predstaviti članove DHK HB te se u Leksikonu nalaze biobibliografski podatci o stotinu šezdeset i jednom živom i o šezdeset i osam preminulih članova Društva, tj. ukupno o dvije stotine dvadeset i devet članova učlanjenih u DHK HB od utemeljenja Društva do danas'', poručeno je sa skupa.

Glavni urednik Osvita prof. Ivan Baković je govoreći o novom dvobroju (115-116) naglasio da je objavljena panorama dijalektalnoga pjesništva među Hrvatima u Bačkoj koju je priredio član uredništva Osvita Tomislav Žigmanov.

Osim ove panorame u Osvitu je velik broj tekstova suvremenih književnika raspoređenih u rubrike proza, putopis, dječja književnost, aforizmi, ogledi i kritike, znanstveno područje, in memoriam umrlim članovima i dokumenti.

Spomenuto je i to da Osvit izlazi već trideset godina.

Foto: PR / Breviarium poeticum u Mostaru

U drugom dijelu večeri članovi Kluba studenata hrvatskoga jezika i književnosti Franjo Milićević, Marija Magdalena Čuić, Ivan Dugandžić, Ivana Mitar i Ema Tadić, čitali su izbor iz duhovne poezije hrvatskih pjesnika.

Potom su svoje stihove primjerene vremenu korizme i Uskrsa čitali članovi DHK HB i gosti Hrvoje Barbir Barba (Ploče), Marina Alerić-Bebić (Posušje), Viktorija Bukovac (Mostar), Miljenko Buljac (Sinj), Bernardina Crnogorac (Makarska), Mate Grbavac (Ljubuški), Marela Jerkić-Jakovljević (Mostar), Miljenko Jukić (Split), Zoran Jurišić (Split), Miljenka Koštro (Posušje), Blanka Kraljević (Široki Brijeg), Radica Leko (Posušje), Snježana Lovrić (Mostar), Srećko Marijanović (Stolac), Zdravka Marijanović (Mostar), Zdravko Nikić (Grude), Pero Pavlović (Neum), Pejo Pejić (Orašje), Ivan Sivrić (Mostar), Miljenko Stojić (Široki Brijeg), Angelina Šuta (Mostar), Mladen Vuković (Split) i Joso Živković (Orašje).

Program je moderirao prof. Ivan Sivrić.

Kopirati
Drag cursor here to close