O životu u hercegovačkom selu

Grude: Predstavljena knjiga 'Sime života vičnoga, zapisi Stipana Trnovca'

Predsjednik čitlučkog ogranka Matice hrvatske Andrija Stojić kazao je kako je jezično, knjiga Zdravka Nikića svojevrsni etnolingvistički dokument, prepun lokalne leksike koja ''pršti i šušti od života''.
Kultura / Knjige | 16. 02. 2024. u 14:09 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U sklopu obilježavanja Dana sjećanja na književnika Ivana Alilovića u četvrtak je u Grudama predstavljana knjiga ''Sime života vičnoga, zapisi Stipana Trnovca'', autora Zdravka Nikića.

Tajnica Ogranka Matice hrvatske u Grudama Ivana Bošnjak je evocirala sjećanja na prof. Ivan Alilovića koji je rođen je u Ružićima 25. veljače 1922. godine, a preminuo 11. veljače 2003. Autor je više knjiga i članaka iz zavičajne i opće hrvatske kulturne baštine s područja Hercegovine i šire.

Hommage

''Bio je član Matice hrvatske, Društva hrvatskih književnika, Udruge hrvatskih političkih zatvorenika, glavni i odgovorni urednik glasila Hrvatskoga društva političkih zatvorenika (HDPZ). U komunizmu je bio politički nepodoban i progonjen, robijao je za hrvatsku slobodu. Zadužio nas je na puno načina, pa neka i ovaj hommage bude izraz našega dubokoga poštovanja prema njegovom stvaralaštvu, hrabrosti i ljubavi'' - kazala je Bošnjak.

Nakon toga uslijedilo je predstavljanje Nikićeve knjige ''Sime života vičnoga, zapisi Stipana Trnovca''.

''Sime života vičnoga je roman koji govori o životu u jednom hercegovačkom selu, o čemu u obliku zapisa priča glavni protagonist romana Stipan Trnovac u ikavskom izgovoru bekijskoga kraja. Nikić kroz roman priča o cjelokupnoj duši hercegovačkoga krša'' - kazala je Bošnjak.

Predsjednik čitlučkog ogranka Matice hrvatske Andrija Stojić kazao je kako je jezično ova knjiga svojevrsni etnolingvistički dokument, prepun lokalne leksike koja ''pršti i šušti od života''.

Zavičaj putovao s njim

''Nizovi su to cijeli od manje poznatih riječi, pojedine vjerojatno nisu nikada ranije ispisivane u književnosti i to je posebna vrijednost ove knjige, poglavito jer se jasno osjeti i čuje kako se ovim jezičnim osvježenjima nije smišljeno težilo, već su one rezultat bavljenja živim govorom. Ovo su samo neki od slojeva formalnih aspekata i inovativnosti ove knjige. A kada bi se sve pobrojalo to, opet, naravno, ne bi bilo dovoljno da objasni nesvakidašnju i neobičnu ljepotu Nikićeva svijeta. A, zapravo, možda i nije neophodno objašnjavati, treba se jednostavno prepustiti ovoj velikoj književnosti. Ovakve knjige ne izlaze baš svaki dan'' – kazao je Stojić.

Govoreći o svojoj knjizi Nikić je istaknuo simboliku ovoga djela koje počinje sa smrću, a završava s rađanjem novoga života te najavljujući svoj novi roman ''Sjeme Sotoninih sinova i sluga, zapisi Stipana Trnovca Matinoga'', kazao kako će time, dovršiti ciklus od deset knjiga i zatvoriti jedan krug koji se samo može širiti.

Spomenuo je svoj život u Grudama, koje ga, kako kaže, nisu razumjele u njegovim stremljenjima.

''Put me jest odveo iz Gruda i rodnih Ružića, ali gdje god sam bio i boravio, zavičaj je uvijek putovao sa mnom'' - kazao je Nikić.

Kopirati
Drag cursor here to close