Napredak Livno

''Ćudljive vode'' Matiasa Zečevića predstavljene u Livnu

Autor Matias Zečević u svom govoru je podsjetio publiku na strašne poplave iz 2014. godine, ali je govorio i o drugim temama kojima je roman inspiriran.
Kultura / Knjige | 26. 03. 2022. u 12:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U dvorani za sastanke Poslovno-trgovačkog centra ''Forum'' u Livnu, u organizaciji Hrvatskog kulturnog društva Napredak Livno, predstavljen je roman ''Ćudljive vode'' mladog posavskog autora Matiasa Zečevića.

Autor Matias Zečević u svom govoru je podsjetio publiku na strašne poplave iz 2014. godine, ali je govorio i o drugim temama kojima je roman inspiriran.

''Ovaj roman je trajni podsjetnik na strašne poplave koje su pogodile Bosansku Posavinu i šire područje te godine. On govori kako su prirodne nepogode nepredvidive, ali nažalost moguće. U trenutku čovjek može izgubiti sve što je godinama gradio. Bez obzira na to, često smo previše zarobljeni materijalnim stvarima'', rekao je.

Zečević je spomenuo i temu iseljavanja, kao jedan u nizu od gorućih problema u Bosni i Hercegovini.

''Ljudi odlaze, a nitko ne nudi rješenje kako ih barem pokušati zadržati. Često to još nazivaju i trendom. Netko odlazi iz egzistencijalnih razloga, ali je puno i onih koji ovu državu napuštaju jer im je dosta nepotizma, korupcije, kupovnih diploma …'', dodao je autor.

Uz autora roman je publici predstavljala Marija Pavlović, predsjednica Studentskog zbora Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru. Ona je izdvojila Zečevića kao izuzetno angažiranu mladu osobu.

''Kroz niz studentskih aktivnosti ali i kroz svoja književna djela Matias je doprinio svojoj općini Odžak ali i cjelokupnom našem narodu, obogaćujući nas svojim radom'', navela je.

Novinarka Tereza Šušnjara skrenula je pozornost na našu svakodnevnicu.

''Ono što je Iliji u knjizi poslijeratno vrijeme, za nas je naša sadašnjost, naša mladost. Ona mora i jedino može ići naprijed. Bez obzira ne veliki odlazak mladih ljudi, čini me sa da još uvijek ima onih koji su spremni boriti se za opstanak na rodnoj grudi'', istaknula je.

Predsjednica Napretkove podružnice u Livnu, Nives Kaić Pervan, predstavljanje je zaokružila svojim pitanjem o liku majke u oba romana.

''Time sam istaknuo važnost i snagu žene u obitelji i zajednici, čija je uloga nezamjenjiva'', objasnio je Zečević

Po završetku je moderator programa, Marin Krišto, zahvalio Zečeviću i predstavljačima jer su nakon dužeg vremenskog razdoblja obogatili Livanjsku publiku za još jednu književnu večer. Naime, ovo je pravo predstavljanje knjige nakon obnove rade Napretkove podružnice u Livnu.

U glazbenom dijelu programa predstavljanja knjige nastupila je glazbenica iz Širokog Brijega Jelena Skoko.

Kopirati
Drag cursor here to close