Jules Verne

Čovjek koji nas je vodio pod more, na Mjesec i u središte Zemlje  

Jules Verne je napisao 57 romana od kojih su mnogi poslužili kao scenariji za film.
Kultura / Knjige | 24. 03. 2022. u 10:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Francuski pisac Jules Verne (1828. - 1905.), autor znanstvenofantastičnih romana sa naučnim predviđanjima od kojih su mnoga ostvarena, preminuo je na današnji dan, 24. ožujka 1905. godine.

Jules Verne je napisao 57 romana od kojih su mnogi poslužili kao scenariji za film.

Njegovi romani su "Put oko svijeta za 80 dana", "Dvadeset tisuća milja pod morem", "Put na Mjesec", "Put u središte Zemlje", "Carev glasnik" i "Pet tjedana u balonu".

Verne je rođen u Nantesu i trebao je pratiti put svoga oca i postane odvjetnik, ali već od rane mladosti više ga je privlačilo kazalište i pisanje tekstova.

Video: Na Rubu Znanosti - Jules Verne

Njegova suradnja s izdavačem Pierreom Julesom Hetzelom dovela je do stvaranja "Neobičnih putovanja" - veoma uspješne serije romana u kojoj su se nalazila djela kao što su "Put u središte Zemlje", "Dvadeset tisuća milja pod morem" i "Put oko svijeta za osamdeset dana".

Verne se, generalno, smatra glavnim književnim autorom u Francuskoj i većem dijelu Europe, gdje je imao veliki utjecaj na književne pravce avangardu i nadrealizam, piše Srna.

Njegova reputacija značajno je drugačija u anglofonim regijama, gdje se često spominje kao pisac fantastike i knjiga za djecu ne samo zbog skraćenih i izmijenjenih prijevoda u kojim su njegovi romani često pretiskavani.

Kopirati
Drag cursor here to close