Velikan

Duvno čeka Dane Petra Miloša

Ovogodišnji program se sastoji od dodjele nagrade za najbolju kratku priču, nastupa HKUD-a Crvenice i Škole mjuzikla i glume KIC-a u kino dvorani 9. rujna u 19. sati.
Kultura / Knjige | 06. 09. 2022. u 14:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Legende o Petru Milošu žive kroz sjećanje svih njegovih Duvnjaka!'', objavio je Kulturno - informativni centar Tomislavgrad koji uz, Društvo hrvatskih književnika Herceg-Bosne i HKUD Crvenice organizira I. Dane Petra Miloša.

Ovogodišnji program se sastoji od dodjele nagrade za najbolju kratku priču, nastupa HKUD-a Crvenice i Škole mjuzikla i glume KIC-a u kino dvorani 9. rujna u 19. sati.

Na ovogodišnji natječaj za kratku priču pristiglo 99 prijava. 

Drugi dan programa 10. rujna će se održati u Crvenicama na izletištu Studena od 15 sati, uz ugodno druženje i nastup HKUD Crvenice.

Petar Miloš rodio se je 1948. godine u Crvenicama u duvanjskom kraju. Gimnaziju je završio u Đakovu. Studirao je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu filozofiju i njemački jezik.

Gotovo četiri desetljeća bavio se je novinarskim i književnim radom. Prvo je bio dopisnik RTV Sarajevo iz Duvna i regije. Pisao je u sarajevskom Oslobođenju. Od 1986. je dopisnik TV Sarajeva iz Mostara i za Radio Mostar. Autor je više dokumentarnih reportaža. Pred velikosrpsku agresiju na Hrvatsku i BiH izvješćivao je s Kosova. Za vrijeme velikosrpske agresije na BiH bio je šef informativne službe Sanitetskog stožera Hrvatske Republike Herceg Bosne i dopisnik HTV-a sa Širokog Brijega. Iz tih dana je Milošev dokumentarni film Herceg Bosna u ratu. Osim za HTV, ratnih je godina izvješćivao za WDR i Glas Amerike.

Od 1993. piše kolumne (Hercegovački zapisi) za Slobodnu Dalmaciju, gdje je svojim pisanjima smojinski i raosovski na informativan i duhovit način približio ostatku Hrvatske hercegovački, livanjski i duvanjski svijet. Opisao je sve vrste ljudi. Duhovito se znao narugati ljudskim manama, ali uvijek s ljubavlju, nikad s mržnjom.

Osobito se bavio rodnim duvanjskim krajem. Kroz novinarski rad i književna djela, humoreske, pripovijetke, romane i drame spominje likove i radnje iz svog rodnog kraja čime je čuvao, štitio i razvijao kulturnu baštinu duvanjskih prostora i šireg zavičaja. U novinarskim je prilozima i svoje humoreske stavljao u prvi plan "teme iz duvanjskog kraja, priče o duvanjskom čovjeku u zavičaju i na njemačkim bauštelama. Nitko tako životno i zanimljivo, često na humorističan, ironičan i satiričan načni nije opisao duvanjskog gastarbajtera." i upravo je na Miloševu inicijativu podignut spomenik gastarbajterima u Tomislavgradu.

Umro je nakon kratke bolesti 25. kolovoza 2015. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close