Predstavljanje monografije

100 godina Hrvatskog katoličkog pogrebnog društva sv. Ante Padovanskog Mostar

U monografiji je predstavljen veliki broj povijesnih dokumenata i podataka koji će sačuvati od zaborava značajan dio povijesti Društva, a time i dio mostarske povijesti.
Kultura / Knjige | 08. 12. 2021. u 19:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Monografija pripremljena u povodu obilježavanja 100 godina od osnutka Hrvatskog katoličkog pogrebnog društva (HKPD) sv. Ante Padovanskog Mostar predstavljena je u srijedu u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače.

U monografiji je predstavljen veliki broj povijesnih dokumenata i podataka koji će sačuvati od zaborava značajan dio povijesti Društva, a time i dio mostarske povijesti. S obzirom da je brojna dokumentacija za vrijeme rata uništena, autor je ipak uspio sadržajno uravnotežiti knjigu koja je jedan važan posjetnik na život katolika ovoga grada.

Foto: Bljesak.info / 100 godina Hrvatskog katoličkog pogrebnog društva sv. Ante Padovanskog Mostar 

''Društvo je brinulo o grobljima Šoinovac i Novo katoličko groblje u Šntića ulici koje je 50-tih godine moralo biti preseljeno na groblje Masline zbog odluke Gradskog narodnog odbora Mostar. Društvo je uglavnom održavalo ova dva groblja, a 79. godine prihvaćeno je i upravljanje grobljem Smrćenjaci'', kazao je autor monografije prof. Marinko Jovanović.

Foto: Bljesak.info / 100 godina Hrvatskog katoličkog pogrebnog društva sv. Ante Padovanskog Mostar 

Jovanović posebno ističe kako je ovo društvo ostalo upamćeno kako jedino društvo s hrvatskim predznakom koje je preživjelo komunističku vlast.  

''100 godina smo izdržali, nismo se ugasili. Jedino smo društvo koje je za vrijeme komunizma radilo na prostorima Mostara, prešli smo dva rata, borili se sa svim režimima i preživjeli. Nadam se da ćemo i dalje opstati'', kazao je predsjednik Društva Radoslav Udovičić.

Foto: Bljesak.info / 100 godina Hrvatskog katoličkog pogrebnog društva sv. Ante Padovanskog Mostar 

Hrvatsko katoličko pogrebno društva (HKPD) sv. Ante Padovanskog Mostar osnovano je 8. prosinca 1921. godine s namjerom da se osigura dostojna sahrana njezinih članova i drugih građana Mostara. I danas, ističe Udovičić, uspješno posluje, brine o svojim članovima, te su osigurali dovoljan broj grobnih mjesta za sve svoje članove koji se žele sahraniti u Mostaru.

Kopirati
Drag cursor here to close