TIFBU

U Bugojnu počela tromjesečna, zimska, teatarska magija

TIFBU ima malo drugačiji festivalski koncept - umjesto nekoliko dana zaredom, predstave se održavaju tokom tri mjeseca, odnosno u studenom, prosincu i siječnju.
Kultura / Kazalište | 13. 11. 2023. u 08:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U subotu, 11. studenog počeo je Teatarski internacionalni festival Bugojno (TIFBU) koji  eatar FEDRA iz Bugojna u partnerstvu sa Kulturno sportskim centrom Bugojno organizira već deveti put. TIFBU predstavlja jedinstvenu reviju predstava koja ima za cilj obogatiti kulturni život grada tijekom zimskih mjeseci, kada u Bugojnu i okolnim gradovima nema mnogo dešavanja.

U duhu ove misije, cilj je imati bar jednu tjednu pozorišnu predstavu tijekom zimskog razdoblja, pružajući publici iz Bugojna i okolnih mjesta mogućnost da konzumiraju kulturni i umjetnički sadržaj i tada. Na taj način, bugojanski teatarski entuzijasti teže jačanju veza između pozorišnih zajednica u regiji i podsticanju svijesti lokalnog stanovništva o kulturnim potencijalima i promociji Bugojna kao centra pozorišne umjetnosti.

Foto: PR / U Bugojnu počela tromjesečna, zimska, teatarska magija - TIFBU

TIFBU ima malo drugačiji festivalski koncept - umjesto nekoliko dana zaredom, predstave se održavaju tokom tri mjeseca, odnosno u studenom, prosincu i siječnju. To je platforma za klasične i neklasične pozorišne forme koje svoj izraz mogu pronaći na Maloj (kamernoj) sceni.

Festival je počeo 2010. godine pod nazivom Dani FEDRE i pod tim nazivom se održavao do 2013. godine, te službeno 2014. godine, festival mijenja naziv u TIFBU i tako se zove sve do danas. Do sada izvedeno preko 100 predstava, u prosjeku 13 ili više po izdanju/godini, učestvovalo preko 600 pozorišnih profesionalaca i amatera, a sve TIFBU predstave gledalo preko 10 000 osoba. Teatar postoji zbog svoje publike, a Bugojno se može ponositi statusom pozorišnog grada upravo zahvaljujući svojoj odanosti i strastvenosti prema pozorištu koja je generacijama njegovana.

Foto: PR / U Bugojnu počela tromjesečna, zimska, teatarska magija - TIFBU

U tom duhu, TIFBU festival je posebno orijentiran prema publici. Nakon svake predstave, publika ima priliku anonimno ocijeniti izvedbu, a na kraju festivala, pobjednik se određuje na temelju prosječnih ocjena. Nagrada - TIFBU reflektor, nije samo priznanje i simbolična nagrada za izvanredan trud, već je i poticaj za nastavak rada i produkciju teatarske trupe ili pojedinca kojeg je publika izabrala za najboljeg.

Predstava "Šahovska antibajka" Omladinske scene Donji Vakuf otvorila je ovogodišnje izdanje i svojom poluljubavnom, polupričom u pola čina oduševili publiku. Tekst i režiju potpisuje  Amer Čolak, a u predstavi igraju Naida Kapetan, Faris Huber, Samed Hadžić, Esma Čaluk, Azra Opardija, Almasa Verem.

Foto: PR / U Bugojnu počela tromjesečna, zimska, teatarska magija - TIFBU

Novembarski repertoar je u duhu domaćih predstava zbog obilježavanja 60. godina rada i postojanja Teatra FEDRA Bugojno, a publika će moći ponovo ili po prvi put gledati: "Ne igraj na Engleze" (16.11.), "Šašavi svijet" i "Patuljak i sedam snjeguljica" (19.11.) te "Pred njom je život" (23.11). Pored toga, povodom Noći teatra 18.11., u sklopu festivala će se održati Pub kviz koji zajednički organiziraju Teatar FEDRA, DP Eko Art, OKUP i Caffe Hollywood Bugojno.

Prosinački i siječanjski repertoar će biti također itekako uzbudljiv i raznolik sa amaterskim i profesionalnim predstavama iz Srbije, Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine, a uskoro više informacija o njima.

Kopirati
Drag cursor here to close