Očuvanje umjetnosti

Svjetski dan teatra: eMTeeM imao praizvedbu i dobio tri nagrade

Kultura / Kazalište | 28. 03. 2016. u 09:14 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U nedjelju je obilježavanjem Svjetskog dana teatra završeno obilježavanje 42. rođendana Mostarskog teatra mladih 1974, priopćeno je iz eMTeeM-a.

Obilježavanje je počelo premijerom predstave Studentske scene 'Fatima, nevjesta od boli' po tekstu Ljubice Ostojić i režiji Seada Đulića. U predstavi igraju: Ena Husić, Taida Heljić, Anela Bašić, Lamija Šupić, Naila Šupić, Amina Grcić, Ali Kamer Aksoj, Alem Neziri, Dino Gluhović i Muhamed Behram.

Ova izvedba je praizvedba teksta pisamog za eMTeeM 1974 i novo je čitanje balade o Hasanaginici, čitanje iz vizure žene, priča je to koju pred publiku donosi sama Fatima Pintorović.

Premijera je bila uvod u 18. Međunarodnu konferenciju 'Inkluzija u nastavi' na kojoj su sudionici podijelili brojna iskustva u korištenju dramskih tehnika u različitim oblicima inkluzivne nastave. Pored referata održan je i praktičan radionički rad što je za sve sudionike bilo značajno iskustvo. U okviru radionice izvedene su i dvije interaktivne predstave pokazujući snagu drame i u ovom vidu rada.

Posljednjeg dana konferencije, 20. ožujka na Svjetski dan teatra za mladu publiku počeo je obnovljeni MAT fest broj 6 – Berza mostarskog teatra.

Festival je trajao od Svjetskog dana teatra za mladu publiku do Svjetskog dana teatra. Svaku večer izvedena je po jedna predstava, a počelo je čitanjem poruke upućene za Svjetski dan teatra za mladu publiku, a završilo čitanjem poruke upućene za Svjetski dan teatra. U ovih 8 dana sklopljeno je dosta dogovora za igranje predstava u školama i za škole, što je i bila funkcija ovog festivala. Na kraju je interes za predstave i sklopljeni dogovori za njihove izvedbe odlučili kome pripadaju tri planirane nagrade. 'Zlatni šipak' pripao je predstavi 'Fatima, nevjesta od boli', 'Srebreni šipak' predstavi 'Propala predstava', a 'Bronzani šipak' predstavi 'Alisa'.

Jučer je i žiri Nagrade za menadžment u kulturi 'Safet Ćišić' objavio da se ova nagrada za 2015. godinu dodjeljuje Straji Krsmanoviću, direktoru Umjetničke galerije BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close