Pozorišne igre u Jajcu

Što se krije iza kulisa?

Dom kulture Jajce godinama vapi za obnovom i sale i scene i drugih prostora, a nedostaje i potrebne tehnike.
Kultura / Kazalište | 06. 07. 2022. u 11:42 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pozorišne igre Bosne i Hercegovine puno znače građanima Jajca, bitne su i kazališnim radnicima, pa i općini Jajce. I dok traju Pozorišne igre, u gradu se osjeća skoro pa praznična atmosfera, teatarski radnici imaju bar koji dan, nekad i manje vremena, da razmjene mišljenja, iskustva, dogovore saradnju, svi gledaju predstave.

Iza kulisa

Ipak godinama već iza kulisa svečarskog raspoloženja su problemi s infrastrukturom, s prostorom gdje se Igre održavaju. Dom kulture Jajce godinama vapi za obnovom i sale i scene i drugih prostora, a nedostaje i potrebne tehnike.

No, Igre su nešto što se treba održavati, jer Jajce je osim po vodopadu, Plivskim jezerima, mnoštvu spomenika, poznato između ostalog i po Igrama.

Direktor Doma kulture Jajce Fikret Čančar navodi da se već dugi niz godina o Igrama govori u smislu glavnog kazališnog događaja u Bosni i Hercegovini, kojeg treba njegovati i potpomagati njegovo održavanje, kazalištima bitan, zamišljen kao susret profesionalnih kazališta.

''U osnovi, naš Festival i jeste najstariji i najvažniji kazališni događaj koji ima tako dugu tradiciju. Ipak, na njega se ne gleda tim očima, kada je u pitanju podrška. Sve kazališne kuće barem deklarativno daju svoju podršku, svi nivoi vlasti također, ali kada dođe vrijeme Igara, onda ostajemo sami u Jajcu. Od prvih poslijeratnih igara do danas, jedini pravi financijer ovog događaja je Općina Jajce čiji su načelnici pokojni Branko Čavar, Nisvet Hrnjić i Edin Hozan uvijek imali razumijevanje, kao i Općinsko vijeće koje usvaja proračun. Podršku ostalih moramo zadobiti, kako narod kaže 'teškom mukom''', podvukao je Čančar.

Planovi su nemogući bez financija

Kaže da kantonalno ministarstvo za kulturu daje podršku, nekad veću, nekad manju, a naveo je također da je Federalno ministarstvo kulture i sporta ove godine odbilo zahtjev na javnom pozivu zbog, kako je ocijenio, banalnih stvari.

''Očekujemo da to isprave, ali i da Pozorišne igre u Jajcu budu u programu financiranja bez posebnih uvjeta. Mi već sada pravimo planove za sljedeću godinu, a planovi su nemogući bez financija. Zgrada u kojoj se Igre održavaju je u trošnom stanju. Apliciramo na javne pozive gdje god imamo pravo, ali opet se priča svodi na Općinu Jajce. Oni su nam odobrili sredstva za sanaciju dijela krova koji je bio u katastrofalnom stanju i ti radovi su u toku. Ali unutar objekta nedostaje štošta što bi omogućilo bolje uvjete glumcima i publici. Na tome moramo raditi, ali taj problem definitivno nije samo problem Doma kulture Jajce i njegove uprave, već puno širi'', podvukao je Čančar.

Kultura nije socijalni slučaj

Direktor Narodnog pozorišta Tuzla Mirza Ćatibušić kaže da uvijek govoreći o kulturi u Bosni I Hercegovini neizbježno imamo socijalne konotacije u smislu teškog položaja kulture uopće. Ističe da je potrebno poduzeti neophodne mjere kako bi se najstariji i najznačajniji festival u Bosni i Hercegovini zaštiti od devalvacije u programskom, organizacijskom i društvenom smislu.

''Kultura nije socijalni slučaj i ta društvena paradigma se mora mijenjati, a odgovornost u dobroj mjeri leži na profesionalcima u kulturi, te na svim razinama vlasti, svakako. Godinama se festival u Jajcu suočava s izazovima same realizacije, a izvođači vrlo često predstave izvode praveći ogromne kompromise u tehničkom smislu, što nije pošteno niti prema akterima na sceni, niti prema publici u Jajcu. Ovaj festival osnovala su tadašnja bosanskohercegovačka kazališta i sama ta historijska činjenica daje nam obavezu da svoju vezu sa festivalom ne promatramo kao puko učešće, već se kazališta moraju aktivno uključiti u organizaciju Igara - podvukao je direktor Narodnog kazališta Tuzla Mirza Ćatibušić.

On je naglasio da Narodno pozorište Tuzla stoji na raspolaganju direkciji festivala, a koja isto tako mora dati više inicijative da uključi kazališne kuće.

''Za početak, bolja komunikacija među akterima, a nakon toga i sinergija u radu sačuvat će Pozorišne igre, a Bosna i Hercegovina imat će svoj nacionalni festival u punom sjaju'', smatra Ćatibušić.

Kazališna 'premijer liga'

Direktor Narodnog pozorišta Sarajevo Dino Mustrafić ističe da je obveza svih bosanskohercegovačkih teatarskih kuća da pomognu infrastrukturno najstarijem i najvažnijem kazališnom festivalu koji mora imati profesionalne standarde kako bi produkciono ugostio najbolje predstave umjetničke sezone.

''Ujedno to mora biti i obaveza nadležnih ministarstava kulture da subvencijama za program dodaju i rekonstrukciju tehničkog kapaciteta festivala. Kao čelni čovjek Narodnog pozorišta Sarajevo i umjetnik koji poštuje i voli ovaj teatarski grad, spreman sam na svaki način doprinijeti znanjem i iskustvom poboljšanju festivalskog programa i atmosfere Igara u Jajcu'', naglasio je Mustafić.

Ravnatelj Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru Ivan Vukoja smatra da bez obzira na sve nedostatke, Kazališne/pozorišne igre u Jajcu su najznačajniji festival bosanskohercegovačke kazališne scene.

''Nogometnim rječnikom rečeno, kazališna 'premijer liga' BiH. Okvir za sagledavanje i vrednovanje recentne bosanskohercegovačke kazališne produkcije. Nažalost, organizacijska te prostorno-tehnička infrastruktura, blago rečeno, nisu uvijek na razini koju ovaj festival zaslužuje. Dio odgovornosti je, svakako, i na samim kazališnim kućama koje bi se trebale aktivnije uključiti kako u konceptualno i programsko osmišljavanje festivala, tako i u njegov organizacijsko-izvedbeni dio'', podvukao je Vukoja.

Kopirati
Drag cursor here to close