35 godina i 14.000 izvedbi

Spušten zaslon na najdugovječniju predstavu u povijesti Broadwaya

Od premijere u siječnju 1988. megahit mjuzikl Andrewa Lloyda Webbera oduševio je Newyorčane i turiste, postavši simbol slavne kazališne četvrti.
Kultura / Kazalište | 17. 04. 2023. u 09:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon 35 godina i gotovo 14.000 izvedbi u nedjelju se posljednji put spustio zastor na najdugovječniju predstavu u povijesti Broadwaya "Fantom iz opere".

Od premijere u siječnju 1988. megahit mjuzikl Andrewa Lloyda Webbera oduševio je Newyorčane i turiste, postavši simbol slavne kazališne četvrti.

Melodramu o unakaženom geniju koji opsjeda parišku Operu i čije srce krvari za mladom sopranisticom Christine vidjelo je 20 milijuna ljudi, a od prodaje ulaznica predstava je zaradila više od 1,4 milijarde dolara.

No producenti su odlučili da je došlo vrijeme za prekid prikazivanja nakon što se predstava teško oporavila nakon 18-mjesečnog zatvaranja Broadwaya tijekom pandemije covida-19.

Predstava prema istoimenom francuskom romanu Gastona Lerouxa osvojila je sedam nagrada Tony 1988. godine, uključujući i nagradu za najbolji mjuzikl, te je 9. siječnja 2006. postala najduža predstava u povijesti Broadwaya.

Tijekom godina zapošljavala je 6500 ljudi, uključujući 450 izvođača, prenosi Hina.

Nedjeljna predstava pred rasprodanim gledalištem u kazalištu Majestic kod Times Squarea bila je izvedba broj 13.981.

Publika od 1600 ljudi stajala je i snažno pljeskala dok se Lloyd Webber pridružio originalnoj i sadašnjoj postavi na pozornici za posljednju zavjesu.

Britanski producent Cameron Mackintosh izjavio je za New York Times u rujnu prošle godine da je produkcija počela stvarati gubitke zbog sporog povratka međunarodnih posjetitelja u grad nakon pandemije.

Rastući troškovi, koji su iznosili 950.000 dolara tjedno, također su bili faktor.

Potrebno je 125 glumaca, glazbenika i tehničara za postavu mjuzikla, u kojem luster pada na pozornicu tijekom jedne od najupečatljivijih scena.

"U svakoj predstavi postoji prijelomni trenutak u kojemu se broj 'dobrih' tjedana dovoljno smanji da ih zapravo nadmašuje broj izgubljenih tjedana, i u tom trenutku postoji samo jedna razumna odluka koju treba donijeti," rekao je Mackintosh.

Najava da će se "Fantom" prestati prikazivati toliko je povećala potražnju za ulaznicama da je datum zatvaranja pomaknut s veljače na travanj.

Uoči završne nedjeljne izvedbe posljednje ulaznice prodavale su se za više od 500 dolara na stranicama za rezervaciju

Kazalištu Majestic predstoji opsežna obnova.

Rekord za najdugovječniji mjuzikl na Broadwayu sada pripada "Chicagu", koji je premijerno izveden 1996., ispred "Kralja lavova", koji je premijerno prikazan sljedeće godine.

Četrdeset i jedno kazalište na Broadwayu u blizini Times Squarea koji čine kulturno i turističko srce New Yorka imaju u prosjeku između 200.000 i 300.000 gledatelja svaki tjedan, donoseći tjedni prihod od više od 30 milijuna dolara.

"Fantom iz opere" praizveden je 1986. u Londonu, gdje se i dalje izvodi.

Kopirati
Drag cursor here to close