Svjetski dan glazbe

Sprema se nešto veliko: ''Tko pjeva zlo ne misli'' na duvanjski način

''Zanimljiv je podatak da smo Duvnjake uspjeli naučiti da pričaju kajkavski. I zaista ga dobro pričaju'', istaknula je Lukač.
Kultura / Kazalište | 07. 06. 2021. u 10:35 Dragica ANDRIĆ | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Škola mjuzikla i glume u Tomislavgradu Svjetski dan glazbe obilježit će u velikom stilu. Naime, 21. lipnja na kazališnim daskama Kulturno informativnog centra mladi duvanjski umjetnici izvest će mjuzikl ''Tko pjeva zlo ne misli''.

Kako je za Bljesak.info otkrila voditeljica ove sekcije Zrinka Lukač u tijeku su posljednje probe za veliki i zahtjevan mjuzikl koji se priprema već tri mjeseca, a najavila je i pravi spektakl kojim žele započeti tradiciju obilježavanja Svjetskog dana glazbe svake godine u Tomislavgradu.

Dopuštenje za izvedbu i adaptaciju voditelji ove škole dobili su od samog autora glazbe Alfija Kabilja, a Lukač je pojasnila kako su se s izvedbom ipak poigrali na neki svoj način.

''To će biti neki naš mjuzikl, adaptiran na predlošku originala. To je zapravo predstava u predstavi'', kazala je za Bljesak.info, otkrivši kako se radnja mjuzikla bazira na kino dvorani u Tomislavgradu koju odrasli Perica dolazi spasiti iz Kanade. U mjuziklu se spominje cijela ekipa iz Škole mjuzikla i glume, pa će tako publika imati priliku upoznati samu Zrinku, voditeljicu KIC-a Danijelu Papić i ostale koji daju doprinos razvoju kulture u Tomislavgradu.

Kako bi se bolje približili publici, preuzet je samo glavni song ''Tko pjeva zlo ne misli'', a ostale pjesme koje će se naći u mjuziklu su od izvođača poput Dine Dvornika, Massima, Luke Nižetića, Magazina…

''Zanimljiv je podatak da smo Duvnjake uspjeli naučiti da pričaju kajkavski. I zaista ga dobro pričaju'', istaknula je Lukač.

Projekt za projektom

U Školi mjuzikla i glume koja djeluje kao sekcija pri KIC-u već odavno se radi 'punom parom'. Mjuzikl Aladdin za kojim je duvanjska publika 'poludjela' u nedjelju je izveden četvrti put, upravo zbog podatka da su za ranije izvedbe ulaznice bivale rasprodane istog dana kad su stavljene u prodaju.

Video: Ulomak iz mjuzikla "Aladin" Škole mjuzikla i glume, Tomislavgrad, lipanj 2021.

Za Dane sv. Nikole Tavelića priprema se dječji mjuzikl ''Čarobnjak iz Oza'', a za listopad je planirana izvedba ''Folirant u razredu'', prema istoimenom dječjem romanu duvanjske spisateljice Ivane Ćurić.

 ''Vodim se time da svaka predstava ili mjuzikl mora imati neku važnu poruku i životnu težinu, da na kraju dobro pobjedi zlo, da će zločesti biti kažnjeni'', istaknula je Lukač za Bljesak.info te otkrila kako joj je velika čast raditi s djecom.

''Kad sam bila mala, mama mi je puno čitala bajke i sada ja te bajke uspijevam realizirati s djecom da oni to prenesu na kazališne daske'', navela je, dodajući kako Škola mjuzikla i glume trenutno broji oko šezdesetak djece, s tim da se njihov broj svaki dan povećava.

''Nama djeca dolaze stalno i sve ih prihvaćamo. Važno je da nijedno još nije otišlo, odnosno da tko god dođe, svi ostaju tu. Mi smo prvo krenuli kao Tomislavgradski mališani i to je bilo zamišljeno kao plesni zbor. Inače, kako volim promjene i dinamiku, ne želim da je dosadno meni, a kamoli djeci. Meni ne može biti dosadno nešto jer volim ono što radim, no djeci treba pedagoško metodički pristup da im svaka proba bude interesantna'', kazala je.

Radi se na raznim projektima, od onih u kojima sudjeluje svih 60, do onih u kojima je odvojena srednjoškolska dob i oni najmanji koji pripremaju svoje projekte.

Ples, gluma, pjevanje

Važno je naglasiti kako djeca imaju priliku uživati u onome što najviše vole i u čemu su najbolji, mogu pjevati, glumiti ili plesati.

''Kad određujem uloge, jako dobro mogu 'skužiti' dijete i u čemu je dobro te još se nikada nisam prevarila. Kome god sam dodijelila ulogu, to je dobro ispalo'', otkrila je Lukač dodajući kako su svi naučeni disciplini.

''O djeci vodimo puno računa, uvijek imaju vode, čokolade, vodimo ih na piće, počastimo ih večerom. Znam da su roditelji oduševljeni, jer takve povratne reakcije dobijemo. Stekli smo njihovo povjerenje'', istaknula je navodeći primjer odlaska u Šibenik, kada su se voditelji brinuli od 45 djece.

Foto: Tomislavcity / Mjuzikl Aladdin

Sve ovo navedeno, Zrinka Lukač ne bi mogla bez svoje ''vojske'' koja stoji iza nje i njenih zamisli. Navodi kako ima odličnu suradnju s dva scenografa, to su Ante Braovac i Ilija Jurčević, koreografkinje su Vanja Sučić i Ivana Bagarić, u tehnici im je pomagao i još ''uskače'' Filip Perković, a njegovo mjesto pomalo preuzima Ante Skočibušić. Na svjetlima rade Jure Papić i Ivan Majić, a Mara Papić i Ivana Sučić vode govorne vježbe s djecom i rade na postavki same predstavi, odnosno rade na učenju teksta s djecom. Za dizajniranje kostima zadužena je Razija Kokanović, Martina Kelava uljepšava glumce, a Božana Čuić radi frizure. Svi oni, najveću podršku imaju od krovne institucije KIC-a i ravnateljice Danijele Papić, bez čije pomoći, kako je kazala Lukač, ne bi mogli.

''Nastojimo da ljudi steknu da u kazalište treba dolaziti. Kino je super uređeno, radimo i u zimskim uvjetima. Duvnjaci su se već pomalo naviknuli, u početku je bilo malo čudno, a sada se svi bore za ulaznice, svi su željni događaja'', navela je dodajući kako je primijetila da duvanjska publika voli komedije, te da su se zbog toga bazirali na neke 'komične'' stvari.

Do kraja ove godine u planu su upravo dvije komedije naslova "Ne igraj ne Engleze" i "Eržika", a u KIC-u razmišljaju i o festivalu kazališnih dana, u čiju bi se realizaciju moglo krenuti, otkrila je Lukač za Bljesak.info.

Kopirati
Drag cursor here to close