Preporuka za tri drame

Šestero autora ovjenčano Nagradom za dramsko djelo Marin Držić za 2022. godinu

Povjerenstvo je također donijelo odluku o preporuci za tri dramska djela: "Šuplje kosti" Vlaste Golub, "Ubili smo djecu" Nade Kaurin Knežević i "Ona moja" Sare Kopeczky.
Kultura / Kazalište | 21. 03. 2023. u 18:43 Bljesak.info / Hina

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stručno povjerenstvo Nagrade za dramsko djelo Marin Držić za 2022. donijelo je odluku o šest dramskih tekstova ocijenjenih najboljima među 64 pristigla na javni poziv, čije će postavljanje na kazališnu scenu podržati Ministarstvo kulture i medija.

Stručno povjerenstvo u kojemu su bili Jasen Boko, kao predsjednik, te članice Doris Šarić Kukuljica i Martina Petranović, tekstove je čitalo zavedene pod šiframa ne znajući tko su njihovi autori ili autorice. Na sastanku održanom 10. ožujka jednoglasnim odlukama nagrađeno je šest dramskih djela, a za čitanje se preporučuju još tri drame. 

Prvu nagradu dobio Davor Špišić za rukopis "Žena himna" 

Prvu nagradu dobio je Davor Špišić za rukopis "Žena himna", "zrelu, dramaturški vještu i inovativno izgrađenu biografsku dramu o Petri Preradović, hrvatskoj pjesnikinji i književnici, unuci Petra Preradovića koja je zapamćena kao autorica austrijske himne", dramu o politici kao sudbini koju je žiri ocijenio kao "originalni dramski predložak koji nudi zahvalan materijal za kreativno čitanje na sceni". 

Drugu dijele Edi Matić i Espi Tomičić 

Drugu nagradu ravnopravno su podijelili Edi Matić i Espi Tomičić.

Matiću je nagradu donio dramski tekst "Vulnera urbis, vulnera orbis (Rane grada, rane svijeta)", u kojemu se, kako se ističe u obrazloženju, "vraća u ratne devedesete i u prostore grada Splita kao prepoznatljivo identificirane no istodobno i simbolično oblikovane pozadine na čijem se fonu raščlanjuje sudbina jedne obitelji i njezinih članova, seciraju psihoze i neuroze jednoga društvenopovijesnog trenutka te rastvaraju traume i zločini iz prošlosti kakvima se hrvatska dramska književnost dosad rjeđe bavila".

"Ples na broju 60" Espija Tomičića "dirljiva je, intimistička, poetska drama o toplom odnosu punom ljubavi i razumijevanja između bake i unuka", smještena u 30 kvadrata stančića na zadnjem katu zgrade na broju 60.

Treću nagradu dijele tri autorice - Hana Konsa, Katja Grcić i Ana Maras Harmander 

Treću Nagradu Marin Držić 2022. ravnopravno dijele čak tri autorice, Katja Grcić s dramskim tekstom "Druga", u čijem su fokusu ispovijesti triju žena različitoga psihofizičkoga i socijalnointelektualnoga habitusa s naglaskom na njihove ljubavne odnose i iskustva u životnoj zajednici s muškarcima, napose u vrijeme pandemije korona virusa i društvene izolacije; Hana Konsa s uznemirujućom i potresnom dramom "Ostanak" u kojoj autorica rastvara uzroke duboke traume koju dvoje protagonista nose od najranijeg djetinjstva, te Ana Maras Harmander, čiji tekst "Nemaš samo ti ekskluzivu na patnju" govori o troje prijatelja iz mladosti, danas na pragu četrdesetih, postavljajući pitanje jesmo li ono što želimo postati, ili nas određuje to od koga smo postali, a koji po mišljenju ocjenjivačkog povjerenstva "vješto dramski interpretira raspad društvenog licemjerja te ima jak potencijal za scensku izvedbu". 

Povjerenstvo je također donijelo odluku o preporuci za tri dramska djela: "Šuplje kosti" Vlaste Golub, "Ubili smo djecu" Nade Kaurin Knežević i "Ona moja" Sare Kopeczky. 

Pristigla 64 dramska teksta 

Na Javni poziv za dodjelu Nagrade za dramsko djelo Marin Držić za 2022. godinu pristigla su 64 dramska teksta šarolikoga i raznovrsnoga tematskoga raspona među kojima su podjednako bili zastupljeni tekstovi klasične dijaloške strukture koliko i dominantno monološki uobličeni dramski tekstovi u kojima prevladava naracija ili poetiziran diskurs, uz nekoliko izleta u žanrovski jasnije određene dramske tekstove kao što su drama apsurda, crna komedija ili komedija zapleta.

Uručenje nagrada na Festivalu hrvatske drame "Marin Držić" 

Nagrada za dramsko djelo Marin Držić dodjeljuje se u svrhu poticanja suvremenog hrvatskog dramskog i kazališnog stvaralaštva.

Ovogodišnjim će dobitnicima biti uručena na svečanom otvorenju Festivala hrvatske drame Marulićevi dani 21. travnja u Hrvatskom narodnom kazalištu Split.

Kopirati
Drag cursor here to close