HNK Mostar

Životna komedija: Jubilarna tristota izvedba monodrame ''Otirač''

Predstava na humorističan način govori o mladom diplomiranom glumcu koji ima zakoračiti putem umjetnosti nakon što diplomira.
Kultura / Kazalište | 04. 10. 2022. u 11:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Monodrama ''Otirač'' autora i glumca Ive Krešića imat će jubilarnu tristotu izvedbu u četvrtak, 6. listopada u 20 sati u Hrvatskom narodnom kazalištu u Mostaru. Ova monodrama premijerno je izvedena kao diplomska predstava nastala pod mentorstvom Tanje Miletić Oručević.

''Otirač'' je monodrama koja se, u najširem smislu, može označiti kao već inaugurirani i prepoznatljivi žanr tzv. ''životne komedije''.

Od premijernog izvođenja redovito je izvođena bez pauze do danas. Predstava na humorističan način govori o mladom diplomiranom glumcu koji ima zakoračiti putem umjetnosti nakon što diplomira. Susrećući se na tom putu s raznim pojavama, izvrnutim i pomaknutim vrijednostima, zamjenama teza i nelogičnostima koje cijelu priču dovode do apsurda, glumac se pita postoji li uopće mjesto za njega u svijetu s pomaknutim sustavom vrijednosti ili su glumci, kao i ostali mladi školovani ljudi postali otirač društva.

''Otirač'' je ujedno i tekst koji, u žaru svake izvedbe, improvizacijom nužno biva osvježen i osuvremenjen, zbog svoje čvrste priljubljenosti za ono što je ''ovdje'' i što je ''sada'', no istovremeno svaki put šalje osnaženu kritiku onome što je bilo i što će (ili što bi moglo) biti.

''Ovo je tristota jubilarna izvedba monodrame 'Otirač', životne komedije koju sam napisao kad sam bio mlađi. To je predstava koja je i danas aktualna, u koju vjerujem i koja me zabavlja kad je igram, a također zabavlja i publiku, tzv. komedija situacije o čovjeku koji je završio glumu u ovome gradu i pokušava se probiti u svijet koji ga čeka, na jedan humorističan i satiričan način“, kazao je o predstavi autor Ivo Krešić te dodao:

''Monodrama je zapravo nešto što je, s jedne strane, istinito, dok je, s druge strane, dramaturški obrađeno, no prije svega je priča iz mog života i smatram da je vrijedi pogledati. Pozivam sve na ovu jubilarnu izvedbu da dođete kako bismo se zajedno smijali''.

Cijena ulaznica: redovita 10 KM, studenti, učenici, neuposleni i umirovljenici 5 KM; studenti te nastavnici i djelatnici Sveučilišta u Mostaru mogu koristiti besplatne vaučere/ulaznice, odnosno, godišnje karte.

Rezervacija ulaznica: porukom preko Facebook Messengera ili Instagram Directa, odnosno, pozivom na broj 036/446-024 od 9 do 16 sati.

Kopirati
Drag cursor here to close