65 godina povijesti

Pozorište lutaka svoju bogatu povijest predstavilo Mostarcima

Na izložbi je postavljen materijal koji posjeduje Pozorište, od najtežih vremena do danas, stari dokumenti, fotografije, scenografije, lutke...
Kultura / Kazalište | 15. 11. 2017. u 21:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U okviru obilježavanja velikog jubileja, 65 godina postojanja Pozorišta lutaka, u Centru za kulturu Mostar, večeras je otvorena izložba iz arhive pozorišta.

Izložbu je pripremila ranija direktorica Pozorišta, Ranka Mutevelić, koja je ovom teatarskom kućom uspješno rukovodila punih 16 godina. Na izložbi je postavljen materijal koji posjeduje Pozorište, od najtežih vremena do danas, stari dokumenti, fotografije, scenografije, lutke...

Prisutnima se obratio i trenutni direktor Edin Kmetaš kojem je trebalo nekoliko minuta da nabroji sve nagrade koje je 'pokupilo' Pozorište lutaka i njegovi glumci.

Direktor Kmetaš poručio je predstavnicima u vlasti da već jednom moraju pronaći kako da Mostar učine boljim mjestom za život  te da je vrijeme da se prioritet dadne kvalitetu.

"Mi smo kuća koja više ne smije pristajati na mrvice niti glumiti socijalnu iskrenost. Zato večeras govorimo istinu! Nismo nikakvo udruženje građana i ne želimo da nas se svrstava u isti koš. To nam više ne dozvoljavaju naši brojevi kao ni duše predaka" kazao je direktor Kmetaš.

"Mi smo državna institucija, dostojanstvena, kvalitetna, postojana i borit ćemo se svom snagom da zajedno s vlastima ovog grada i ove države omogućimo nesmetan rad naše kuće, obnovimo i moderniziramo naše objekte, zaposlimo mlade ljude kako bismo radili više i prenijeli stečena znanja, umjesto jedne imati tri premijere godišnje", dodao je direktor Pozorišta lutaka Edin Kmetaš.

Pozorište lutaka je ovom prilikom uručilo zahvalnice svojim uposlenicima koji su ovoj kući napunili 20 godina rada, te posebnu zahvalnicu za raniju direktoricu Ranku Mutevelić koja je 16 godina vodila Pozorište lutaka.

Kopirati
Drag cursor here to close