Forum predstava

Podrška obrazovanja Roma: 'Hoću u školu'

Kultura / Kazalište | 04. 12. 2012. u 11:02 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jučer se tim dramskih pedagoga Centra za dramski odgoj vratio iz Živinica gdje je u prostorijama Udruženja građana za podršku obrazovanju Roma „Otaharin“ održana forum predstava „Hoću u školu“.

Predstavu su pripremili, u okviru radionice održane u Bijeljini prošlog mjeseca, mladi iz Bijeljine i Živinica. Ova predstava otvara problem jedne mlade Romkinje, učenice, kojoj majka ne dozvoljava odlazak školu, jer je žensko i treba se baviti kućanskim poslovima i priprema za udaju, usprkos njenoj želji i odličnim rezultatima u školi.

Prepuna dvorana udruženja bila je tijesna da primi sve zainteresirane. Dirljivo je bilo sa koliko upornosti je traženo rješenje i mogućnost da majka promijeni mišljenje i dozvoli kćerki obrazovanje. U tome su sudjelovali svi, mladi i stariji, muškarci i žene, svi. Na svaki tračak popuštanja majke odjekivao je aplauz i ohrabrivanje kćerke da istraje u svojoj borbi.

- Radost na licima mladih majki, kojima su oduzete šanse za obrzovanje, prilikom svakog nagovještaja rješenje nešto je što daje snagu i tjera da se ovakve aktivnosti rade još više i upornije. Ta radost, ali i tuga u njihovim očima zbog vlastite sudbine nešto je što se pamti za čitav život. Upravo zbog toga, ali i rezultata koje vidimo svakodnevno, a očituju se u promjenama i odnosu prema školi, nešto je što motivira i daje ideje za nove i nove aktivnosti- kazao je Sead Đulić, dramski pedagog.

Kopirati
Drag cursor here to close