BiHyde Park

Predstavljen repertoar Narodnog pozorišta Mostar za 2013.

Kultura / Kazalište | 12. 12. 2012. u 12:46 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Članovi Narodnog pozorišta Mostar predstavili su danas svoj repertoar za 2013. godinu i projekt "BiHyde Park".

Direktor i umjetnički rukovoditelj mostarskog pozorišta Šemsudin Gegić govorio je o uspješnom radu Pozorište, koje je, po njegovim riječima, opet stalo na svoje noge te vratilo staru slavu.

Pozorište je u posljednje vrijeme uspostavilo suradnju sa svim umjetničkim kućama iz regije, a za svoju uspješnicu "Koncert za pticu rugalicu", koja je bila među pet najboljih regionalnih predstava u Brčkom, dobilo je poziv za gostovanje na dva festivala - u Srbiji i Bugarskoj.

Također, predstava je otvorila i omogućila mostarskom Pozorištu suradnju s jednim teatrom iz Rusije, koji je Mostarcima ponudio konkretnu razmjenu umjetnika, predstava te materijalnu pomoć za obnovu pozorišta.

U 2013. godini Narodno pozorište Mostar planira uraditi regionalnu praizvedbu teksta autora Raya i Michaela Cooney "Tom, Dick and Herry", "Sablasnu sonatu" Augusta Strindberga, "Posljednju ljubav Hasana Kaimije" te mnogobrojne monodrame i duodrame u sklopu BiHyde Parka, a nastavit će se prikazivanjem predstava Koncert za pticu rugalicu, Soboslikar i Mostarska djelidba.

Gegić je pozvao grad Mostar i Ministarstvo kulture HNŽ-a da isplate Pozorištu ono što su po svojim finacijskim odlukama i rebalansu proračuna dužni isplatiti kako bi Pozorište još bolje radilo, imalo još više predstava i prikazalo Mostar kao grad kulture.

Što se tiče BiHyde Park, odnosno aktiviranja pomoćne ambijentalne scene Narodnog pozorišta Mostar, njegov rad će počet s biografskim monodramama istaknutih umjetnika, književnika i ličnosti s područja HNŽ-a.

Monodrame u sklopu tog projekta igrat će glumci Narodnog pozorišta Mostar, a svaku predstavu režirat će drugi redatelj i pisati drugi pisac, a izvodit će se na više lokacija u HNŽ-u.

Predstave se planiraju izvoditi na više jezika zbog turista koji su jako zainteresirani za domaće predstave. Inače, BiHyde Park dobio je podršku i od Ministarstva civilnih poslova BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close