Festival komedije

Ovogodišnje izdanje Mostarske liske otvara predstava "Psi(hopate)"

Svečano otvaranje festivala bit će upriličeno u petak, 19. svibnja premijernom izvedbom predstave "Psi(hopate)".
Kultura / Kazalište | 15. 05. 2023. u 12:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na ovogodišnjem 20. izdanju Međunarodnog festivala komedije "Mostarska liska", publika će imati priliku pogledati sedam predstava komedijskoga žanra iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije.  

Svečano otvaranje festivala bit će upriličeno u petak, 19. svibnja premijernom izvedbom predstave "Psi(hopate)", prema motivima teksta Eve Kamčevske "Ostani uspravan i hodaj graciozno", u režiji Zorana Rakočevića, a nastale u produkciji Narodnog pozorišta Mostar (NPM).

Režiser predstave Zoran Rakočević  izjavio je da "Veliko je zadovoljstvo biti u pozorištu koje ima zanimljivu tradiciju i zavidan značaj za pozorište ne samo u BiH nego i šire. sve te stvari vam mnogo znače i budu prisutne za rad s ovim ljudima."

Foto: Bljesak.info / 

"Tekst nosi snažnu ideju o gubljenju ljudske solidarnosti, gubljenju empatije, otuđenju ljude jedni od drugih. Zato i okrivljujem globalni sistem, koji nam je nametnuo trku za novcem i moći, koji je uništio ono što je region imao, imao jaku srednju klasu, pojašnjava Rakočević.

Dramaturgiju potpisuje Emina Kovačević, scenografiju i kostimografiju Armin Ćosić, a muzički aranžman Atilla Aksoj.

U predstavi igraju:Saša Oručević, Amela Kreso, Ajla Hamzić, Jasmin Krpo, Goran Lozo, Vedran Vilogorac, Emir Spahić, Emir Sejfić, Ali Kamer Aksoj k.g. i Lejla Pajić k.g.

Dramaturgija

Emina Kovačević, dramaturginja poručila je da je "Atmosfera je vrlo toksična ovdje, to je komad iz psihopate. I mislim da je to natočnije otvara  predstava nosi i na koji način se predstava može posmatrati kao vrsta ogledalo društva. Velika je odgovornost bila biti dramaturginja na tekstu. Ovaj posao sam shvatila sa velikom dozom odgovornosti i anagžirala sam se da ostanemo dosljednji njenoj strukturi."

"Kako se približavamo kraju ove sezone koja je iza nas, kao dramaturginja kuće mogu reći da sam ponosna na sve ono što smo napravili ovo sezonzu. Smatram da je ova predstava nešto što dosada nismo priliku vidjeti na ovoj sceni, u sklopu estetike koju pruža. Smatram da će naići na pozitivne reakcije publike i da je jedan onaj od teatarskih trenutaka koji je jako značajan za naše društvo, s obzirom na teme koje tretira i na način na koji ih tretira", dodala je Kovačević.

Kostimografija

"Mogu reći da je multižanrovski komad u toj farsi i apsurdu nudi postmoderni vizalni učinak sa dozom pretjerivanja. Mislim da će biti scenografija biti zanimljiva publici.  ja se nadam da će publika prihvatit predastavu", izjavio je Armin Ćosić scenograf i kostimograf.

Foto: Bljesak.info / Armin Ćosić

Objasnio je da je bitan kafijanski trenutak.

"Posebno bih istaknuo citat Franz Kafke "Pozvan sam na jednu kostimranu zabavu, ali nisam znao da moram trebam svoje pravo lice,". Mislim da je u tom citatu svedena ideja i teksta", dodao je Ćosić.

Glumica

Glumica Amela Kreso izjavila je da za nju ovaj proces jako bitan. 

"Bilo je izuzetno zadovoljstvo raditi i istraživati ovaj cijeli proces. Ovih 40 dana koliko je trajao proces bilo je  zanimljivije istraživati i produbivljati svoj lik u predstavi. Nadam se da ćemo uspjeti ovu energiju koju smo gradili tijekom procesa i prenijeti na našu publiku", poručila je Kreso.

Foto: Bljesak.info / Glumica Amela Kreso

Pristigle prijave

Od pristiglih 40-ak prijava iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske, Crne Gore i Makedonije za ovogodišnje 20. izdanje Međunarodnog festivala komedije "Mostarska liska" selektirano je sedam pozorišnih predstava komedijskog žanra.

Selektor ovogodišnje "Mostarske liske" odlučio se da osnovni kriterij bude "pozorišnost" ponuđenih predstava.

"Bila mi je čast da budem selektor ovog jednostvenog festivala mostarska liska, koja je posebna po mnogo čemu. Bilo je raznolikih predstava, pokušao sam u Međunarodnog festivala komedije "Mostarska liska" da dođu pozorišne kuće, a onda nazavisne reprodukcije. Jer komedija je kao pozorišni oblik zgodna za upotrebu, igra se u svim uvjetima. Meni je bilo važno da vidimo ansambl naših pozorišta, da vidimo te glumce koje rade svoje sezone. Kakve su to komedije, čime se bave i čemu se to mi svi smiujemo", kazao je uz ostalo selektor festivala Kemal Bašić.

Foto: Bljesak.info / Kemal Bašić

Program festivala

Prema programu festivala, za javnost je već u subotu, 20. svibnja, na rasporedu predstava "Tri dana ili uspon i pad gospodina B.", autora Romana Sikora, u režiji Tanje Miletić – Oručević. Predstavu igra ansambl Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

Zatim, u nedjelju, 21. svibnja, na repertoaru je predstava "Djelidba", Skendera Kulenovića, u režiji Aleša Kurta, nastala u produkciji Kamernog teatra 55 Sarajevo.

U ponedjeljak, 22. svibnja, gledamo predstavu "Zid", autorice Ružice Aščić, u režiji Christiana Jean-Michel Jalžečića, a koju igra ansambl Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru.

Utorak, 23. svibnja, rezerviran je za izvedbu predstave "Tko je ovdje lud", autora D.R. Sandersona, u režiji Marka Torjanca, a koju izvodi ansambl Kazališta Planet Art iz Zagreba.

Šeste večeri festivala, srijeda, 24. svibnja, publika će uživati u izvedbi predstave "Covid ljubav" po motivima teksta "Neobična pošiljka“ Luke Đakomocija, u režiji Željka Kasapa, a nastale u produkciji Pozorišta "Prijedor".

Posljednjeg dana natjecateljskoga dijela festivala, u četvrtak, 25.svibnja na rasporedu je predstava "Terapija", autorski projekat po motivima teksta "Više od terapije" Kristofera Duranga, u režiji Olje Đorđević, a koju igra ansambl Regionalnog pozorišta Novi Pazar.

Svečano zatvaranje festivala i dodjela nagrada najboljima bit će upriličeno u petak, 26. svibnja uz nastup Filmmusicorkestar iz Zagreba.

Direktor NPM

Direktor NPM-a Emir Spahić se ovom prigodom zahvalio češkoj neprofitnoj organizaciji People in Need Bosnia and Herzegovina u okviru projekta  Mostar "Prostori koji pokreću", a koja je investirala značajna sredstva u NPM i time, kako je ocijenio, unaprijedila kvalitetu rada u pozorištu. Pokrovitelji ovogodišnjeg festivala su grad Mostar i vlada Hercegovačkog kantona. Zahvaljujem vam na odazivu i pozivam vas da propratite ovogodišnji program.

Kopirati
Drag cursor here to close