Puna vreća želja

Mostarski mališani kroz predstavu učili o važnosti zaštite okoliša

Predstava je nastala prema tekstu Mire Gavrana koju je adaptirao i režirao Ivan Kristijan Majić.
Kultura / Kazalište | 25. 01. 2024. u 19:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U sklopu Dana energijske efikasnosti Grada Mostara, Lutkarsko kazalište Mostar odigralo je u četvrtak predstavu "Puna vreća želja".

Predstava je nastala u sklopu uspješno završenog projekta „IRENE: lnterregional Renewable & ENErgy efficiency  network" odobrenog iz Programa prekogranične suradnje Hrvatska - Bosna i Hercegovina - Crna Gora 2014.- 2020. u kojem je Grad Mostar bio partner.

Predstava je nastala prema tekstu Mire Gavrana koju je adaptirao i režirao Ivan Kristijan Majić. U predstavi igraju: Anela Planinić Škutor, Tibor Oreč, Ivan Nevjestić. Riječ je o predstavi za djecu uzrasta od 4 do 12 godina, a koja za cilj ima razvijanje svijesti o zaštiti okoliša i očuvanju prirode.

Predstava je održana za 160 mališana iz gradskih vrtića Sunce, Mrvica i Zvjezdica, a koji su podrškom projekata energijske efikasnosti Grada Mostara u posljednjem periodu obnovljeni i time su značajno poboljšani uvjeti rada i boravka u ovim prostorijama.

Za ovu godinu Grad Mostar planira nastavak sličnih projekata energijske učinkovitosti i povećanje korištenja obnovljivih izvora energije uz punu podršku gradonačelnika Maria Kordića.

Gradsko vijeće Grada Mostara daje punu podršku provedbi ovakvih projekata, a što je iskazalo i jednoglasnim usvajanjem Deklaracije o dobroj energiji u veljači 2023. godine: Grad Mostar-Grad dobre energije, te jednoglasnim usvajanjem Akcijskog plana SECAP u travnju mjesecu 2024. godine.

Također, upućena je inicijativa prema Vladi HNŽ-a za izmjenom Zakona o gradnji kako bi se pojednostavile procedure za postavljanje solarnih panela na krovovima kuća naših građana i krovovima javnih ustanova.

Energija iz obnovljivih izvora i energijska efikasnost su ključna rješenja za ublažavanje klimatskih promjena, ističu iz Grada.

Grad Mostar odgovorno se opredijelio za energijski održiv razvitak grada na načelima energijske učinkovitosti, održive gradnje i korištenja obnovljivih izvora energije te ubrzanog zajedničkog djelovanja usmjerenog na ublažavanje klimatskih promjena i jačanje lokalnih kapaciteta za prilagođavanje klimatskim promjenama, navodi se u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close