Bugojno

Maksimalno ispunjen drugi dan 25. Susreta pozorišta/kazališta lutaka BiH

Dan je započeo sa predstavom ''Bračne muke iz vizure ruke'' u izvedbi Tonija Leakovića sa Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, mentor Hrvoje Šeršić.
Kultura / Kazalište | 14. 09. 2022. u 14:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Drugi dan 25. Susreta bio je istinski bogat lutkarskim predstavama, diskusijama, dječjim osmjesima i grajom.

Dan je započeo sa predstavom ''Bračne muke iz vizure ruke'' u izvedbi Tonija Leakovića sa Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, mentor Hrvoje Šeršić. Priča o ljubavi i svađi, o tvrdoglavosti i kompromisu, o nedaćama i radostima braka ispričana kroz ruke. Lijeva i desna, naizgled neovisne jedna o drugoj, svoj puni potencijal ostvaruju tek kada su zajedno u paru. Brak sam po sebi nije nužno lijep, niti ružan, već o nama ovisi koliko se želimo žrtvovati i uložiti u njega.

Potom, u natjecateljskom programu igrala je predstava Pozorišta mladih Sarajevo, ''Ako pčele odu'' autorice Selme Parisi u režiji Zijaha Sokolvića. Ajla Cabrera, Alma Merunka, Suada Ahmetašević, Hana Zrno, Mirza Dervišić, Edin Avdagić, Edhem Husić i Armin Omerović poručili su nam da ako pčele odu, čovjek može živjeti samo četiri godine.

Zoran Đerić, član žirija i autor velikog broja stručnih knjiga i časopisa o pozorištu i lutkarstvu, imao je promociju knjiga ''Lutkarski simulakrumi'', ''Pozorište za decu – umetnički fenomen'' (10. tom), ''90 godina Pozorišta mladih'' (Ljiljana Dinić i Zoran Đerić), te časopisa sa lutkarsku umjetnost ''Niti''.

Još jedna predstava iz natjecateljskog programa igrala je jučer za bugojansku publiku: ''Zlatokosa'' u izvedbi Pozorišta lutaka Mostar. Režiju potpisuje Jelena Đorđević, koja gledaocima predstave poručuje: „Dozvoli da te kroz svijet mašte povede jedna čudna družina iz jednog neobičnog frizerskog salona i ispriča ti priču o djevojci duge kose koja živi u kuli bez prozora i vrata, jednoj opasnoj babi Gotel, princu Klodoviku i neustrašivom konju Munji. Ispričati će ti priču o ljubavi, slobodi i sreći. Jer, sreća je sreća jedino ako se podijeli sa nekim. I tačka. Uživaj, moj mali i veliki gledaoče''. U predstavi igraju: Nina Popović/Lejla Pajić, Ali Kamer Aksoy, Diana Ondelj Maksumić i Serđo Radoš.

O predstavama iz natjecateljskog programa raspravljalo se i na redovnom Festivalskom okruglom stolu.

Lutke i lutkari su se onda prošetali do Gradskog trga, gdje su studenti Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku igrali predstavu ''Divljeg zapada zov''. Ben je običan mladić koji preko dana radi u salonu na Divljem Zapadu, a kada padne mrak i vrata salona se zaključaju, sanjari o velikoj avanturi. Jedne večeri njegovo sanjarenje prekine tajnovita Sjena u bijegu od šerifa Waltera Vuka i pomoćnika Marvina Malog. Zahvaljujući Benu Sjena se spašava, no u žurbi za sobom ostavlja ključ velike avanture. Avanture u koju se naš hrabri Ben upliće, ostvarujući vlastite snove. Predstava je rad Mateje Tustanovski, Jana Kovačića, Luke Selmana i Laure Kolesarić, pod mentorstvom Hrvoje Seršića i Nenad Pavlovića.

Za kraj vrlo bogatog dana, održane su promocije zbornika studentskih radova: ''Drama'' Akademije scenskih umjetnosti Sarajevo (promotori: Dubravka Zrnčić Kulenović, Zoran Mlinarević i Emina Kovačević) i ''Drame'' Akademije umjetnosti Univerziteta u Banja Luci (promotori: Zoran Đerić i Mario Ćulum).

Trećeg dana nastavljamo istim tempom sa dvije takmičarske predstave, jednom predstavom u pratećem programu i dvije promocije. Uživajte u Lutkarskoj republici, poručili su organizatori.

Kopirati
Drag cursor here to close