Bugojno

Svečano otvoren 25. Susret pozorišta/kazališta lutaka

Prvu izvedbu u ovogodišnjoj Lutkarskoj republici imala je predstava ''Simfonija u F duru, iliti lekcija protiv šunda''.
Kultura / Kazalište | 13. 09. 2022. u 11:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U ponedjeljak 12. rujna svečano je otvoren 25. Susret pozorišta/kazališta lutaka BiH koji će se održavati u Bugojnu do 16. rujna 2022. godine.

Prvu izvedbu u ovogodišnjoj Lutkarskoj republici imala je predstava ''Simfonija u F duru, iliti lekcija protiv šunda'' Kulturno obrazovnog centra Šid/AP ''Branislav Nušić'' Šid u režiji i izvedbi Cvetina Aničića. Cvetin je kazališni umjetnik koji se grčevito bori za prave vrijednosti, a sa ovom predstavom pokrećem akciju borbe protiv šunda, kiča i sveopćeg nemorala koji se danas plasira najmlađima kao kultura. Predstava je pobjednik ovogodišnjeg Festivala monodrame u organizaciji Zmajevih igara u Novom Sadu.

Kulturno-sportski centar Bugojno je za 25. Susret dobio i vrijedan poklon i donaciju od Studija lutkarstva Sarajevo. Naime, održana je Izložba lutaka povodom 25 godina Studija lutkarstva Sarajevo, a koja će u budućnosti prerasti u Muzej lutkarstva Bosne i Hercegovine. Nažalost, Studio lutkarstva Sarajevo je nakon 25 godina morao prestati sa radom, ali iza sebe je ostavio značajan doprinos i utjecaj u lutkarstvu naše zemlje i regije. Lutke koje čine izložbu i koje su poklonjene su iz predstava: Djevojčica sa šibicama, Odkamena priča, Mali princ, Legenda o dunjaluku, Pepeljuga i Patuljak nam priča. Na izložbi su se obratili: Jasminka Požek Božuta, Vahid Duraković, Mirza Idrizović, načelnik Hasan Ajkunić i Dubravka Zrnčić Kulenović, a izložbu je moderirala PR Festivala, Adna Rizvan.

Potom je u Pozorišnoj sali svečano otvoren jubilarni 25. Susret pozorišta/kazališta lutaka BiH, a prva natjecateljska predstava bila je u izvedbi Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, ''Psić boje neba'' u režiji Darka Kovačkovskog. Predstava ''Psić boje neba'' bavi se univerzalnom temom borbe dobra i zla. Evo o čemu je riječ: glavni lik, Plavi Pas Petar, je zbog diskriminacije potaknute drugačijom bojom njegove ''kože'', pobjegao od kuće, te je, kao brodolomnik, dospio na brod Kapetana Džeka. Džek sa oduševljenjem prihvata nezvanog gosta, ali jedan stariji mornar Mačak Crni Brk počinje bivati nerazumno ljubomoran.

Mačak smišlja plan kako da napakosti Petru, a sve vrijeme se pretvara da mu je prijatelj i zaštitnik. Tako mu podmeće krađu, koju je sam počinio. Iako je još uvijek mlad, nejak i neiskusan, Petar uspijeva, uz pomoć Kapetana i dvoje pomagača iz luke, Inspektora Dugog Nosa i Mesarke Keti, osujetiti zle namjere lažnog prijatelja i licemjera, koje počinju potvorom, a završavaju zatočenjem Petra i pokušajem ubistva Kapetana. Tijekom te neželjene avanture, Petar nadilazi svoje fizičke i mentalne sposobnosti i ''izrasta'' u pravog junaka... U predstavi su igrale: Tamara Miličević – Stilić, Adna Hasanić, Snežana Vidović i Igda Jarić. Nakon predstave održan je i okrugli stol o kojem su se razmjenila mišljenja o predstavi, a koji je moderirao Senad Milanović.

Drugog dana ovog Festivala planiran je bogat program sa dvije natjecateljske predstave, promocijama knjiga, predstavama i performansom u pratećem programu, te mnogo druženja i razmjene iskustva.

Kopirati
Drag cursor here to close