27.11. 2017.

Krešićevo smeće opet u Mostaru

Iako mi fizički ne vidimo nikakvo nasilje na pozornici ono što iz njega izlazi je gusti mrak
Kultura / Kazalište | 20. 11. 2017. u 16:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

  / Detalj iz predstave Smeće

Crnohumorna drama ''Smeće'', Ive Krešića pred mostarsku publiku će opet stati  27.11. 2017. u 20:00 sati, u Lutkarskom kazalištu Mostar.

''Nakon uspješne autorske monodrame 'Otirač', izvedene preko stotinu puta, mladi filmski i kazališni glumac Ivo Krešić mostarskoj je publici predstavio svoju novu, također, autorsku monodramu sugestivna naslova „Smeće.“ Režiju je povjerio zagrebačkom redatelju Mariu Kovaču, scenografiju potpisuje Davor Prah, a glazbu Marko Jakovljević. Nakon zagrebačke rujanske premijere, Krešić je sa ''Smećem'' u listopadu ove godine nastupio i u svome rodnom gradu, čija mu je, kako je i sâm često isticao, opća nesređenost i nekultura življenja, bila okidač za pisanje teksta…

U konačnici, ''Smeće'' je vrlo uspješna sinergija slojevitog, jezički sugestivnog, simbolički potentnog razigranog dramskoga teksta, postmodernog u onom smislu razine nepovjerenja prema iskazanom („Ja sam normalan“ glavni lik konstantno izgovara poput mantre, a sve ono što čini ukazuje na suprotno); slojevite, dramski teške, proživljene, ali nenametljivo komički servirane glumačke igre, kojom je Ivo Krešić prigrlio lik podjednako psihotičnog i ''normalnog'' građanina, ptsp-ovca, discipliniranog gospodina, nostalgičara, ali suštinski duboko usamljenog čovjeka, kojemu su jedini ''sugovornici'' njegov pas i vrpca za snimanje); glazbe koja snažno, gotovo bajkovito komentira priču ''about a normalman – with a tinytwist''; scenografije koja se gradi naturalistički, ali čita modernistički; redateljskog postupka koji je, uz minimalne intervencije, sveden na smještanje lika u pametno i opravdano odabranu zadanu okolnost, unutar koje će on polako razotkrivati „sve normalne“ i „morbidne“ slojeve sebe, istodobno tako razotkrivajući i kritički secirajući društvo kojemu pripada.'',; Iz kritike (www.kritika.ba., Tina Laco)

''Temeljena na istinitom događaju (odavno već znamo da nikakva mašta ne može nadmašiti stvarnost) vezanom uz ostavljanje smeća pred tuđim vratima i netrpeljivostima koje zbog toga nastaju (od ružnih riječi do šamara, od uključivanja prijatelja i rodbine u tuču do međudržavnog sukoba), Krešić priča priču „normalnog muškarca“ koji reagira na nepravdu. Iako inzistira na svojoj toleranciji, brzo shvaćamo da se radi o gotovo granično netrpeljivoj osobi, kojoj svi smetaju i koja u svemu i svima vidi nešto nastrano. Njegovi umišljaji vode ga u novu stvarnost gdje  prestaje razlikovati činjenice od vlastitih konstrukcija događaja. A onda kupuje pištolj...''; Iz kritike (www.kritikaz.com, Olga Vujović)


Redatelj predstave, Mario Kovač za Bljesak.info je ranije rekao, kako su na ''Smeće'', dobrodošli svi oni koji žele smijeh, dijalog i svi oni koji žele zaviriti u crnilo ljudske duše.

''Iako mi fizički ne vidimo nikakvo nasilje na pozornici ono što iz njega izlazi je gusti mrak, to je demon s kojim se treba suočiti. Predstava je napravila prvi korak u sučeljavanju sa može se reći fobijama i strahovima. Nadam se da će predstava biti stepenica za sučeljavanje s fobijom od susjeda, ljudi, nepoznatog u ljudima, drugačijeg u ljudima... Ne mislim da ćemo kod nekoga donijeti momentalnu promjenu, ali predstavom otvaramo pitanja čak i rane, te na taj način pokušavamo napraviti dijalog'' - Taj lik kojeg Ivo igra je osoba kojeg je društvo učinilo monstrumom. Lik koji je Ivo zapisao, a nema nikakvih dodirnih točaka s njim, je jedna tragedija na antičkoj razini, u rangu Fedre…''

Nova crnohumorna drama autora Ive Krešića

Režija: Mario Kovač. Scenografija i kostim: Davor Prah. Originalna glazba:Marko Jakovljević. Vizual: Igor Mihovilović. Produkcija: Mali teatar/ H.D. Herceg Stjepan Kosača/ Kazalište u Močvari (ZG). Igraju: Ivo Krešić i (pas) Flija.

Ulaznice po cijeni od 10 KM možete nabaviti u H.D. Herceg Stjepan Kosača radnim danom od 8:00- 16:00 ili rezervirati na broj telefona 063 126 321.

Tekst je inspiriran stvarnim događajima.

Ne preporučuje se mlađima od 16 godina.

Kopirati
Drag cursor here to close